Bemutatták a Pécsi szálat, amit minden pécsinek látnia kell!

Május hetedikén tartották a Pécsi szál című film díszbemutatóját a Pécs Plazában. Az eseményen részt vett Lévai Balázs rendező, Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Miseta Attila, a PTE rektora, és a film szereplői közül számos pécsi kötődésű sztár: így Lovasi András Kossuth-díjas zenész, Marsalkó Dávid, a Halott Pénz frontembere. A premier után a filmet május 9-től országszerte vetítik a mozik.

hirdetés

A zenés film előreláthatóan töretlen pécsi sikert fog aratni, melyben Lévai Balázs rendezésében egy oknyomozó riporter a legnagyobb pécsi zenei sztárokat faggatja sikerük titkáról.

Lévai Balázst legtöbben zenei (Dob+Basszus) és irodalmi témájú (A nagy könyv, Bestseller) tévéműsorairól ismerik, emellett szerzője több zenei életrajznak, például a Lovasi Andrásról szólónak. A rendező 2015-ben Engedem, hadd menjen címmel készített dokumentumfilmet, amelyben a Most múlik pontosan című sláger születését tárta fel, hogy miképp találkozik ebben a dalban Kiss Tibor, a Csík zenekar és az erdélyi Erdőszombattelki zenekar; de készített korábban road movie-t a Tankcsapdával, és dokumentumfilmet a Kispál és a Borzzal. Ötletgazda-producerként pedig részt vett a #Sohavégetnemérős című Wellhello-film munkálataiban is, amely közönségdíjat nyert 2017-ben a Magyar Filmhéten.

A rendező új filmjében azt a rejtélyt igyekszik megfejteni, hogy miért pont ez a város, Pécs termelte ki a jelen legsikeresebb könnyűzenei bandáit. A rendező a skatulyájából egy ideje kitörni készülő Szabó Simont kérte fel oknyomozó riporternek, aki nem akárhogy vette az akadályt. Fülhallgatóján non-stop zenét hallgatva nyakába veszi a várost és környékét, és fáradhatatlanul faggatja a Kispál, a Punnany Massif, a Halott Pénz, a 30Y, a Junkie Jack Flash tagjait, Takáts Esztert, na meg a város lakóit.

Ahogy Páva Zsolt, Pécs polgármestere fogalmazott a díszbemutatón, régóta foglalkoztatja az embereket, hogy miért pont Pécs az egyik legjelentősebb bölcsője a zenei tehetségeknek. Elmondta, hogy a válasz valahol a város varázsában rejlik, amit nemcsak az érez, aki itt született, hanem az is, aki átutazóban van.

– Bár nem itt születtem, hiszen csak 18 éves koromban költöztem Pécsre, teljesen magaménak érzem a várost, és büszke vagyok arra, hogy nálunk ilyen példaértékű módon virágzik a könnyűzenei kultúra – köszöntötte a jelenlévőket Miseta Attila, a PTE rektora, a Pécsi szál egyik támogatója.

Ha még nem láttuk, íme a film előzetese:

hirdetés

Hirdetés