Debreczeni László: “Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza”

Debreczeni László

Az október 23-ai városi ünnepséget a 48-as téri 56-os emlékműnél rendezték péntek délután.

Az ünnepségen Debreczeni László nyugalmazott tisztifőorvos, az 56-os Diákparlament elnöke mondott beszédet. 

“A múltba való visszatekintés nem lehet nosztalgia vagy önmardosás, mi magyarok mindegyikre hajlamosak vagyunk. A múlt erőforrás, amelynek tanulságai a jövőt építik. Ennek jegyében gyűlünk össze minden évben ilyenkor, hogy emlékezzünk 1956-ra” – fogalmazott. Mint mondta, Magyarország az elmúlt évszázadokban szakadatlanul harcolt a szabadságért és a nemzeti függetlenségért, a szabadság, a demokrácia, és a függetlenség ott volt az 56-os követelések közt is.

Az ötvenes évek diktatúrája okozta elkeseredettség gyúanyag volt a forradalmi robbanáshoz – jelentette ki Debreczeni László, és rámutatott: az 56-os ifjúság célja a demokratikus és független Magyarország megteremtése volt.

“Azon az aranyló napsütésben fürdő októberi napon egyaránt esélye volt a sikernek és a tragédiának” – mondta a szónok, aztán felidézte az 56-os eseményeket, a szabadságharc eseményeit és annak leverését. 

“Új Magyarország született, tizenhárom nap lángoló remény” – fogalmazott. Felidézte a megtorlást, melynek nyomán vezetőkre és egyszerű harcosokra is halál várt, 20 ezer emberre szabtak ki börtönbüntetést és 200 ezer ember hagyta el a hazáját.

Az 1956-ban húszéves Debreczeni László elmondta, a forradalom résztvevőinek egész életét meghatározó és beragyogó emlék.

“Büszke meggyőződésünk, hogy azokban a történelmi napokban a helyes oldalon álltunk, és megcselekedtük, amit megkövetelt a haza” – jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy a mai fiataloknak csak száraz, élettelen történelem, legenda 56, hiányzik belőle a személyes átélés, a katarzis kötőanyaga.

“Ezért mondjuk el évről évre a lelkünkbe beleivódott történetet, és annak a máról szóló tanulságát” – mondta. Szerinte “ez a nép akkor tudott csuda dolgokat véghezvinni, amikor a cselekedeteit a nemzeti egység, a cselekvésre és önfeláldozásra képes hazaszeretet, és a szolidaritás szelleme hatotta át”. 

Kölcsey szavaival és a Corvin közi srácok jelmondatával zárta beszédét: “A haza minden előtt”, és “Mindent a hazáért”.

“Ez 56 üzenete” – mondta.

A beszéd után először a pécsi önkormányzat vezetői, Péterffy Attila polgármester, Bognár Szilvia és Ruzsa Csaba alpolgármesterek helyezték el az emlékművön az emlékezés koszorúját.

Balról jobbra: Lovász István jegyző, Bognár Szilva alpolgármester, Péterffy Attila polgármester, és Ruzsa Csaba alpolgármester

Őket többek között a megyei önkormányzat, a kormányhivatal és az egyetem vezetői, Mellár Tamás országgyűlési képviselő, valamint a pártok helyi vezetői és delegáltjai követték.

Fotók: Rajnai Richárd

 

 

 

 

Hirdetés