Égitestek ritka táncát láthatjuk Pécsről

Nem akármilyen égi jelenséget láthatunk Pécsről november 11-én, hiszen ekkor vonul át a Merkúr a Nap előtt, melyet a Zsolnay-negyedből profi távcsövek segítségével minden csillagászat iránt érdeklődő pécsi végignézhet. Érdemes lesz élni a lehetőséggel, mert legközelebb csak 12 év múlva lesz rá lehetőség! 

hirdetés

November 11-én délután 13 órától egy ritka égi jelenség tanúi lehetünk: a Merkúr áthalad a Nap előtt, ezt a nem mindennapi eseményt végigkövethetjük Pécsről is, a Zsolnay Kulturális Negyed Csillagteraszáról, csillagászi „idegenvezetéssel”, ráadásul ingyen. Kár lenne kihagyni, hiszen egyrészt legközelebb 2032 novemberében lesz lehetőségünk végigkísérni a Merkúr látványos – kizárólag távcsővel és megfelelő szűrők használatával megfigyelhető – útját, másrészt azért, mert noha a Merkúr a Nap előtt pár évente mindig elhalad, viszont ez Magyarországról nem mindig látszik.

A jelenség nem csak szemkápráztató, de régen fontos csillagászati szereppel is bírt, hiszen az elmúlt évszázadokban a Merkúr- és Vénusz-átvonulások segítségével határozták meg a pontos Nap–Föld-távolságot.

De mire is lehet számítani november 11-én délután? Nos, nagyjából 13.35-től a Merkúr kicsi, fekete pontja egyre beljebb fog araszolni bal oldalról a fényes Napkorong közepe felé, meghökkentően jól érzékeltetve a két égitest különböző mozgását, valamint azt, hogy a Nap mégis milyen óriási méretű a bolygókhoz képest: a Nap átmérője közel kétszázszorosa a Merkúrénak!

Itt fontos újra kiemelni, hogy a jelenséget kizárólag a megfelelő szűrővel ellátott távcsővel lehet megtekinteni, legalább tízszeres nagyítással, szabad szemmel lehetőleg tehát senki ne nézzen feleslegesen a Napba a Merkúrt kutatva. Értelemszerűen a napfogyatkozás-néző szemüvegek sem fognak sokat segíteni.

Jó tudni, hogy Pécsről csak az átvonulás első fele látszik majd, mert a Nap 16 óra után lenyugszik, ekkor a Merkúr még csak félúton lesz a Nap másik széle felé. A Merkúr teljes útja a Nap előtt amúgy hozzávetőlegesen 5 és fél órán keresztül tart, ebből Pécsről valamivel több mint 2 órányi bolygómozgást láthatunk. Már csak a tiszta, felhőtlen időjárásért kell szurkolni!

Csak egy kis fekete pont
hirdetés

Hirdetés