Az elmúlt napokban egy remek termékkel robbant be a piacra a Pécsi Sörfőzde, ami garantált, hogy a magyar sörimádók egyik kedvence lesz. A Pécsi APA – vagyis american pale ale – ugyanis egy aromakomlóban gazdag, szűretlen, felsőerjesztésű kraft sörkülönlegesség, mely nyíltkádas erjesztéssel készül, és mely nem csak ízében, de dizájnjában is reagál a fiatal fogyasztók igényeire.

hirdetés
A kraft nem ugyanaz, mint a kézműves!

A kraft kifejezést nem szabad lefordítani, úgy, ahogy a jazzt sem fordítjuk. Már csak azért sem, mert nem ugyanazt jelenti, mint a magyar kézműves kifejezés. Az amerikai definíció szerint két feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy egy sörfajta kraft legyen. Az egyik, hogy ne legyen nagyipari, pontosabban ne lépje túl a 6 millió hordót az éves termelés, másrészt függetlennek kell lennie. A függetlenség teszi ugyanis lehetővé, hogy ne egy globális márkapolitika révén készüljenek a sörök, hanem szabadon innováljon, magyarán a sörfőzde kedvére kísérletezhessen és fejlesszen az alapanyagokkal és a receptúrákkal.

A kraft sörnek nem kritériuma, hogy kézzel készüljön, a kézművesnek viszont igen. Ám az, hogy valami kézműves, távolról sem garantálja a minőséget, annak ellenére, hogy a kézzel készített dolgoknak ma nagy divatja van hazánkban.

Bár a receptje titkos, hasonló alapanyagokból készül az APA is

Íme a legújabb pécsi ital, egy igazi kraft sörkülönlegesség!

A pécsi gyárban már egy ideje folyik felsőerjesztésű sörgyártás, erre a bázisra építve rukkolt elő a Pécsi Sörfőzde egy újabb termékkel, a Pécsi APA-val, mely egy american pale ale típusú nedű. Az APA az Újvilágból származó kiegyensúlyozott, az IPA-hoz képest kevésbé komlózott sör, melynek keserűértéke általában magasabb a nálunk megszokott lager típusú, alsóerjesztésű sörféléhez képest.

– A pécsi APA egy úgynevezett nyíltkádas erjesztési technológia során készül, mely az erjesztésnek egy hagyományosabb formája. Ez a módszer kihalófélben van, csupán pár helyen alkalmazzák Európában, mivel egyrészt költségesebb, másrészt időigényesebb módszer – mondja el Szemerey Zoltán, a Pécsi Sörfőzde igazgatója.

Azért is különleges ez az eljárás, mert az erjesztőkádakban a sör érintkezik a környezetével, a sörfőzőmesterek pedig folyamatosan tudják figyelni a nedű hőmérsékletét és azt, hogyan dolgozik a folyadékban azt élesztő. Ennek az eljárásnak köszönhetően több ideje van a sörnek az utóérésre is, mely révén selymesebb, aromásabb ízt kaphatunk.

Az új pécsi ital az úgynevezett felsőerjesztésű eljárással készül, ami aromában gazdag ízt kölcsönöz a terméknek. Fontos megemlíteni, hogy nem szűrik le az élesztőt az eljárás végén, csupán ülepítik. Ebből kifolyólag egy üveg sör elfogyasztása után láthatjuk a leülepedett élesztő nyomát a palack alján, amit a sör-ínyencek kifejezetten kedvelnek.

– Szűretlen sör lévén, palackozás után is egy ideig dolgozik az anyag, még ekkor is folyik egyfajta utóérés, akár a palackozott boroknál – mondja a sörfőzde igazgatója.

A Pécsi APA összesen hétfajta komlóval készül. Az ital különleges, könnyed, gyümölcsös, friss ízét az aromakomlóknak és az erjesztési folyamatnál használt élesztő összhangjának köszönhetjük. A pécsi APA egy vérbeli új hullámos sör jól sikerült példája. Bár az új sör ízében és arculatában is a fiatalok igényeire reagál, az idősebb sörkedvelő közönség egyik kedvence is lehet, a korábban említett, egyedi technológia és receptúra miatt.

A boltokba 0,33-as, üvegpalackos és dobozos kiszerelésben kerül, 5 százalékos alkoholtartalommal. A Pécsi Sörfőzde igazgatója szerint az 5 százalékos alkoholtartalmú prémium sör még a nyári kánikulában is nagyon jól fogyasztható. A 0,33-as palacknak is megvannak a praktikus okai, hiszen különösen a fiatalok körében gyakoribb, hogy valaki nem akar egyszerre elfogyasztani fél liter italt. A sört a Pécsi Sörfőzde boltjában már lehet kapni, de a napokban egyre több pécsi bolt polcain megtaláljuk majd a nedűt.

Hirdetés