Egy kis erdő született Pécsen

Már a csodájára is jártak

Pénteken Pécs egy új, cseperedő erdővel gazdagodott, ekkor avatták fel ugyanis Tüskésréten a Pécsi Tudományegyetem 650. alapítási évfordulója alkalmából kialakított, 650 fából álló Tudásligetet. A fák mellett 110 darab kis emlékművet is találhatunk a ligetben, melyekkel az egyetem külföldi hallgatóinak országai előtt tiszteleg.

A tüskésréti szabadidőpark mellett tavaly, a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulójának alkalmából alakították ki azt a stílszerűen 650 fából álló jubileumi Tudásligetet, melynek köszönhetően a valaha elhanyagolt, de ma már egyre csak fejlődő és bővülő parkban egy komplett erdő cseperedik immáron fél éve. A Tudásliget utolsó öt fáját – platánokat és mandulafákat – 2017 novemberében ültette el Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, és Udvardy György megyéspüspök.

A projekt folytatásaként idén tavasszal helyeztek el a liget bejáratánál egy információs táblát, valamint azt a 110 darab kis emlékoszlopot, melyek az egyetem külföldi hallgatóinak 110 országát szimbolizálják. A Tudásligetet fél évvel a faültetések után, április 20-án avatták fel Páva Zsolt, Bódis József, és Kiss Tibor, a faültetési munkákat koordináló Biokom Nkft. ügyvezető igazgatójának részvételével.

Előtérben a kis emlékoszlopok, háttérben a több száz facsemete

Az ünnepségen a városvezető elmondta, hogy a liget egy igazi pécsi összefogás eredménye, hiszen az egyetem mellett az önkormányzat és a Biokom Nkft. is kivette a részét a munkából, melynek eredményeképp a park – a pécsi csemetekertből származó – fái nem csak az egyetem alapításának 650. évfordulójára emlékeztetik majd az ide látogatókat, hanem a lábuknál álló emléktábláknak köszönhetően arra a 110 országra is, melyekből összesen 4 ezer hallgató tanul Pécsett. Emellett pedig – folytatta a polgármester – a liget egy újabb lépést jelent a pécsi zöld területek gyarapításában is.

Magyarországnak is van oszlopa

Bódis József hangsúlyozta, hogy a Tudásliget célja az egyetem alapítói előtti főhajtás mellett az, hogy üzenjenek a jövőnek, a jövő pécsi egyetemistáinak, akiknek ez a liget hosszú évtizedeken, akár évszázadokon át lehet kedvelt szabadidős célpontja.

– Ez a liget erről az üzenetről szól. Ráadásul úgy, hogy az egyetemi szellemiség hangsúlyozása mellett beleillik abba a zöld városképbe, amiért Pécs rendkívül sokat tesz. Emellett a külföldi diákok országainak feltüntetésével a jelenről is adunk egy lenyomatot – mondta a Pécsi Tudományegyetem rektora, majd hozzátette, hogy idén az elsőéves külföldi hallgatók száma 300 diákkal lett több, mint tavaly.

Páva Zsolt: a liget új lépés a zöldebb Pécs felé

Ezt követően kiemelte, hogy az a 4 ezer külföldi hallgató, akik Pécset választották, a magas színvonalú képzések mellett Pécs vonzerejének, különleges atmoszférájának is köszönhetően több mint száz országba viszik el a város jó hírét. Ezért is volt fontos az egyetem számára, hogy az országtáblákkal megköszönje nekik azt, hogy népszerűsítik a várost.

Kiss Tibor elmondta, hogy öröm és megtiszteltetés volt, hogy Pécs új parkjának létrehozásában részt vehettek az egyetemmel és a várossal karöltve.

– Nehéz annál szebbet elképzelni, hogy egy valaha volt, pernyével és hamuval szennyezett iparterületből ilyen barátságos zöldfelület váljon. A park még kezdetleges állapotban van ugyan, de igyekezni fogunk, hogy a fákat megóvjuk – mondta.

A jövőnek üzennek Pécs új parkjával

Udvardy György megyéspüspök rövid beszédében elmondta, hogy fát ültetve az emberek mindig hosszú távra tekintenek előre a jövőbe.

– Úgy tekintünk a jövőbe, hogy közben biztos múltunk van. Vannak gyökereink, és ahogy a mondás is tartja, a fa a gyökereivel vívja meg a harcot a széllel. Ez az, ami nekünk erőt ad. Ugyan nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő, de egészen bizonyosak vagyunk abban, hogy a harcot meg tudjuk vívni – mondta a megyéspüspök, aki beszédét követően megáldotta a Tudásligetet.