Egy ország fogott össze az alsószentmártoni családért

Drávapiski polgármestere, Mali Zoltán sok ügyben kavart nagy port, több médiavisszhangot kiváltó bírósági ügye volt már, és tavaly brutálisan megverték Alsószentmártonban. Talán a legtöbbeknek mégis azért csenghet ismerősen a neve, mert jó pár évvel ezelőtt nyilvánosan fellépett a baranyai ingatlanmaffia ellen. Most nemes ügy érdekében hallat magáról: olyan – elsősorban roma – emberek mellé állt, akik nehéz körülmények között, nélkülözve élnek.  

hirdetés

Mali Zoltán október 28-án tette közzé a Facebookon posztját, melyben Rózsáról és férjéről ír. Az 50 év körüli nő és vele egyidős párja Alsószentmártonban vásárolt telket az erre felvett hitelből és 22 négyzetméteres házat húztak fel rá. Megkeresésünkre Mali Zoltán elmondta, ismeri az alsószentmártoni embereket és lakókörülményeket, de ilyen mértékű szegénységet és tehetetlenséget, amit Rózsáéknál tapasztalt, még ő sem látott, ezért határozta el, segít a házaspárnak.

Az viszont még őt is megdöbbentette, hányan álltak az ügy mellé országos szinten. Pécsről, Harkányból, de még Budapestről is érkeztek felajánlások. Ki pénzzel, ki pedig valamilyen építési anyaggal vagy használati tárggyal szállt be a kezdeményezésbe. Annyi mindent sikerült összegyűjteni, hogy nem csak jobban felszerelhetik és kicsinosíthatják az épületet, de bővíthetik is azt. November 5-én már ott tartott a felújítás, hogy Rózsa és férje újra saját házukban alhatnak.

Mali Zoltán elmondása szerint először még szervezetlenül, később már szervezetten, egyesületi kereteken belül igyekezett javítani az alsószentmártoni romák életkörülményein. Az Alsószentmártoni Romákért Civil Egyesület (ARC) elnökeként és magánemberként ugyanis korábban is sok gyűjtést szervezett. Állami segítség nélkül, első sorban felajánlásokból teszik mindezt, kapcsolati tőkéjüket felhasználva a jó célért.

– Drávapiskin, ahol polgármester vagyok, szerencsére nincs ennyire rossz körülmények között élő család. Mivel a nejem Alsószentmártonban kocsmáros, illetve itt üzemeltetünk boltot és trafikot, sokat vagyok a faluban, ismerem az ittenieket és szeretnék segíteni rajtuk. Ha szívesen teszem ezt, és ők elfogadnak, akkor örülnek is a támogatásnak. Nem akarom megváltani a világot, de sok jó szándékú és megbízható emberrel ismerkedtem meg, és az arra érdemes kisebb ügyekért kiállok – mondta a férfi.

Hirdetés