Egy teljesen új óvodát kapott a város

Ünnepélyes keretek között adták át a Szent Mór Iskolaközpont mintegy 900 millió forintból épült új óvodáját. A Káptalan utcában található modern, minden elvárásnak megfelelő intézményt nemsokára száz kis pécsi veheti birtokba.

Csütörtök délután adták át Pécs legújabb óvodáját, a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Mór Iskolaközpont Káptalan utcában épült új, minden modern elvárásnak megfelelő tagintézményét, melyet a kis pécsiek napokon belül már birtokba is vehetnek.

Nemsokára már sok-sok ovis használhatja az új intézmény játszóterét

Mint azt bizonyára sokan tudják, a Szent Mór Iskolaközponthoz 2014 óta tartozik óvoda is, azonban a korábbi létesítmény körülményei nem voltak a legmegfelelőbbek sem a gyerekeknek, sem a fenntartónak. A püspökség évek óta tervezte egy új óvoda építését, amelyhez a történelmi belvárosban találtak megfelelő területet. A mintegy 900 millió forintos, többnyire kormányzati támogatásból megvalósuló beruházás munkálatai tavaly év elején kezdődtek meg.

Modern, minden elvárásnak megfelelő új ovit kapott a város

A Káptalan-óvoda 1200 négyzetméternyi területen áll, az új intézményben négy csoportszobát alakítottak ki, természetesen új játszótereket is kaptak a kicsik, valamint tornaszoba, szülői fogadóterem, aula és egy rendezvényterem is helyet kapott a terveknek megfelelően gyermekközpontú, biztonságos, akadálymentes épületben.

Soltész Miklós köszöntötte az átadón részt vevőket

Az óvoda ünnepélyes átadóján részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki beszédében kiemelte, hogy szembetűnő változást hozott az új óvoda Pécs városképébe, hiszen másfél éve még egy gazos, romos terület állt a Káptalan utcában az intézmény helyén. Hozzátette, hogy az egyházmegye munkája nagyon fontos a megyében és a régióban is, ahol hasonló nagyszabású fejlesztéseket hajtanak végre, legyenek azok egyházi oktatási intézmények vagy épp templomok felújítási munkái.

Udvardy György: egyházi oktatási központ jött létre a város szívében

Az épületet Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó áldotta meg. Kiemelte, hogy örömteli látványt jelent számára, hogy tervük megvalósult: Pécs szívében egy olyan, több intézményt összefogó egyházi oktatási központ – óvodáktól a főiskoláig terjedően – alakult ki az évek során, mely népszerű a pécsi családok és gyerekek körében, mely számukra a biztonságot és a jövőt jelenti.

Az ovisok táncos-mondókás műsorral is készültek

A vendégeket Nagy Andrea, a Szent Mór Iskolaközpont igazgatója is köszöntötte. Mint mondta, egyre több pécsi család keresi fel a Szent Mór Iskolaközpont intézményeit azzal a céllal, hogy gyerekük katolikus nevelésben részesüljön. Ez nem múló trend – folytatta –, hiszen a szülők az intézmény szilárd, értékalapú, közösségteremtő nevelési elvei mellett állnak így ki.

Ruzsa Csaba alpolgármester is részt vett az ünnepségen

A Szent Mór Óvodában jelenleg 4 csoportban 8 óvónővel és 4 dajkával 78 gyermek részesülhet ilyen nevelésben. Az új óvodában hamarosan 100 kisgyermek nevelése valósulhat meg.
A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő 9 óvodában, 10 általános iskolában, 4 gimnáziumban, valamint 1 kollégiumban 3751 gyermeket 447 pedagógus oktat és nevel.

Az eseményen a várost Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere képviselte. 

Hirdetés