Különleges esemény zajlott szerdán a pécsi Csontváry Múzeumban: elítéltek dolgoztak az úgynevezett jóvátételi program keretében, majd a felbecsülhetetlen értékű képeket is megnézhették.

Elítéltek dolgoztak a pécsi Csontváry Múzeumban, az utcán arra sétálók láthatták a különleges biztonsági előírásokat is, hiszen még kutyás őr is kísérte a rabokat. Mint megtudtuk, két felnőttkorú és két fiatalkorú elítélt jelentkezett önként a jóvátételi munkára. A Csontváry Múzeum alagsorának felújítása miatt az ott lévő építési törmeléket, hulladékot gyűjtötték össze konténerbe, hogy ezek elszállítását megkönnyítsék az intézmény számára.

Mint a büntetés-végrehajtás országos parancsnokságától megtudtuk, az elítéltek azért is vállalják az ilyen jellegű munkavégzést, mert a reintegrációs program célja, hogy a közösségi értékekhez, érdekekhez való elkötelezettségükről számot adhatnak, illetve hogy tetteikért tudatosan felelősséget vállalva szeretnék azt jóvátenni, még ha csak szimbolikus módon is.

Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója elmondta, az intézmény már évekkel ezelőtt elkezdett gondolkodni egy olyan misszión, amelyben a képzőművészet segítségével úgymond a lelkeket is ápolni szerették volna. Ötletükkel megkeresték a büntetés-végrehajtás parancsnokságát, és pozitív visszajelzést kaptak.

Mint az igazgató elmondta, ez jelentős segítség számukra, mivel az alagsort szeretnék majd használatba venni. Ugyanakkor az elítélteknek is jó, hiszen kimozdulhatnak a megszokott napi ritmusból, ráadásul a munka végeztével a múzeum dolgozói egy tárlatvezetés keretében a festményeket is megmutatják nekik.

Csornay Boldizsár közölte, bár számos helyen, Pécsett is volt már hasonló jóvátételi munka, arról azonban nem tud, hogy máshol egy múzeumban került volna erre sor, így ez az országban valószínűleg egyedülálló program.

Hirdetés