Még csak májusban indult a Virágos Uránváros környezetszépítő program a városrészben, de máris javában zajlanak az események: a napokban egy háromtagú zsűri keresi fel a versenyre nevezett balkon- és előkerteket, hogy szeptemberben kiderüljön, kié is a legszebb.

hirdetés

Elindult a pontozás, több szempontból értékeli a zsűri, melyik kertecske kerül ki nyertesen a megmérettetésből: többek között fontos az összkép, a tervezettség, a fenntarthatóság és a közösségi munka is.

Szerdán reggel a Kőrösi Csoma Sándor utcában Varga Lajosné kertjénél ismertették a szervezők a részleteket és értékelték először az előkertet a társasház előtt.

Tihanyvári Dóra önkormányzati képviselő elmondta, örömteli, hogy a májusban indult Virágos Uránváros programnak már a második részénél járunk.

– Szerettünk volna ezzel a kis versennyel lehetőséget és motivációt adni arra, hogy minél többen gondozzák balkonjukat, kiskertjeiket.

Tihanyvári Dóra és Decsi István

Decsi István alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője is hasonlóan nyilatkozott, hozzátéve, cél Uránváros zöld, virágos arcának a megmutatása.

– Itt már hagyománya volt annak, hogy a ház előtti területeket gondozzák a tulajdonosok, saját és mások örömére. Ez is egy értéke a városrésznek, amit mi most szeretnénk megerősíteni a versennyel – emelte ki.

Szerinte az ilyen előkertek mögött nem csak sok munka van, de példaképek is, akik megmutatják, hogy egy kis darab földdel milyen csodát is lehet művelni.

A gyönyörű virágokról nem is gondolnánk, hogy egy társasház előtt ültették őket!

Az előkerteket Kéreg Melinda, a Hentz & Kéreg Kertészet vezetője, Nagy Ervin, a város főkertésze, és Siptár Dávid, a pécsi állatkert igazgatója zsűrizi.

Nagy Ervin, a város főkertésze elmondta, rengeteg helyszínt fognak megnézni most, illetve augusztus végén is – csak hogy lássák, valóban kitartó munka folyik-e Uránvárosban.

– Általánosságban azt tapasztaljuk, hogy nagyon mutatós kerteket ápolnak az itt lakók, ám gyakorta hiányzik mögülük a közösségi összefogás. Ezért ez egy kiemelt szempont az értékelésnél – tette hozzá a főkertész.

Az első helyszínen Varga Lajosné elmondta, nem kell gyakran kijönnie a kert ápolásához, kéthetente egyszer végigmozgatja a földet, kicsit kapál, gyomlál, a többit az eső intézi.

– Életem során mindig nevelgetettem növényeket a környezetemben. Uránvárosba több mint tíz éve költöztem a régi Kertvárosból, ám az ott ápolt virágokat ide is hoztam magammal.

A zsűri három tagja (Siptár Dávid, Nagy Ervin, Kéreg Melinda) és Varga Lajosné

Költeni nem is igazán kell a kis kertre, a növényeket hozta is, kapott is, párat vett, ezen kívül csak pici tápsó és műtrágya kell nekik.

– A lakók gyakran dicsérik, szokott téma lenni közöttünk. Mivel kevesen érnek rá, leginkább egyedül ápolom a növényeket, de ez nem is baj, a legjobban én tudom, minek hol a helye és hogyan kell hozzájuk nyúlni.

Varga Lajosné büszkén mutatja növényeit
Ez a virágos balkon is versenybe szállt
Nem könnyű a zsűri dolga

A verseny eredményét szeptember 1-én, a hagyományos uránvárosi bányásznapon fogják kihirdetni.

Hirdetés