Elszánt vagy és Pécsett vállalkoznál? Mutatjuk, mik a lehetőségeid!

Bizony, ma már bárkiből válhat szinte akármi, amit csak szeretne. Csak egy jó ötlet és baromi sok kitartás kell hozzá, valamint némi professzionális segítség sem árt és máris saját vállalkozásunkban ténykedhetünk. Mindegy, hogy hány évesen, mennyi tapasztalattal, vagy milyen előismeretekkel vágunk bele, a lényeg a beletanulás. Mutatjuk, Pécsett és a környéken hogy kezdhetünk neki.

hirdetés

Rengeteg olyan mentorprogram létezik, melyek a kezdő vállalkozóknak segítenek az elindulásban, van hogy szaktudással, de akár pénzügyi hozzájárulással is. Ezek főbb feladatai közé tartozik például megtanítani a mentoráltakat vállalkozói és pénzügyi alapismeretekre, üzleti terv készítésére, adózási és jogi kérdésekre, valamint ismertetni a megcélzott ágazat aktuális trendjeit. Emellett rengeteget kell olvasni, utánajárni az adott szektor jellemzőinek. Az ugyanis általánosan elmondható, hogy legalább minimális szintű ismeretek nélkül nem sok esély van a sikerre.

– A kamaránál azt szoktuk tanácsolni mindenkinek, aki vállalkozást szeretne indítani, hogy jó alaposan készüljön fel a vállalkozói attitűd megélésére. Vagyis arra, hogy nem feltétlenül fog azonnal működni az, amit kitalált. A vállalkozás lényege ugyanis, hogy kockázatot vállalunk. A kamara mindenkit vár, létező és induló vállalkozásokért egyaránt felelősséget vállalunk. Szolgáltatásaink között az újdonságkeresés is megtalálható a profi tanácsadás mellett – fogalmazott Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. Hozzátette, véleménye szerint ha valaki elszánt és szívesen dolgozik a vállalkozásán, akkor szinte biztosan sikerre tudja vinni azt, mindegy, melyik szektorban gondolkozik.

Sokan megijednek a rengeteg adminisztrációs feladattól, ezeket érdemes kiszervezni hozzáértő tanácsadóknak

Pécsi és baranyai mentorprogramokat találunk például itt:

IDE KATTINTVA pedig szörfölhetünk az aktuális pályázatok között.

A mentorprogramok szervezői mellett a Baranya Megyei Kormányhivatal is támogatja a kezdő vállalkozókat: a vállalkozások indítását elsősorban foglalkoztatáspolitikai eszközökkel tudja segíteni. A kormányhivatalnál elérhető különböző támogatási lehetőségeket, illetve szolgáltatásokat leginkább azok a vállalkozó kedvű emberek tudják kihasználni, akiknek fő céljuk, hogy saját lábra álljanak, önfoglalkoztatóvá váljanak, és olyan piacképes vállalkozást hozzanak létre, amely hosszú távon nemcsak önmaguk, de akár más álláskeresők számára is megélhetést, munkát biztosít. A kormányhivatal e célok elérését hazai és európai uniós forrásból egyaránt támogatja. Egyrészt bérjellegű, valamint beruházást elősegítő támogatásokat nyújt, másrészt különböző programok keretében képzésekkel, munkaerő-piaci szolgáltatásokkal járul hozzá ahhoz, hogy a vállalkozni vágyók megszerezzék a megfelelő szakmai, valamint a vállalkozás indításához szükséges pénzügyi, jogi, adózási ismereteket.

– Baranyában két olyan, a vállalkozások indítását segítő sikeres munkaerő-piaci programunk is van, amely országosan is egyedülálló. Az egyik az immár hat éve működő – és folyamatosan megújuló – „Önindító” program, amelynek keretében eddig több mint száz kreatív szakember valósíthatta meg vállalkozási ötletét és járult hozzá a térség gazdasági fejlődéséhez. A másik pályázatunkat, a „Saját lábon” vállalkozástervezési vetélkedőt kifejezetten fiatalok számára hirdetjük meg. Ennek a programnak köszönhetően elsősorban a szakképzésből kilépő diákok mutathatják be vállalkozási ötletüket egy olyan szakmai zsűri előtt, amelynek tagjai jól ismerik a piaci környezetet és maguk is sikeres vállalkozók. Mindez jól mutatja, hogy a kormányhivatal kiemelten fontosnak tartja, hogy a megyében minél több új vállalkozás induljon és járuljon hozzá a térség gazdasági fejlődéséhez – emelte ki a téma kapcsán dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott.

Hirdetés