Eltörlik a maszkviselést, ha megvan az 5,5 millió beoltott

Íme a legfontosabb bejelentések a mai kormányinfóról.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, új szabályok lépnek életbe 5 és fél millió beoltott elérése után (mely pár napon belül bekövetkezhet).

  • Eltörlik a kötelező maszkhasználatot: a belső terekben sem kell majd viselni azt, az egyetlen kötöttség az egészségügy területére vonatkozik, erről hamarosan megjelenik a szabályozás.
  • Nem kell majd a védettségi igazolvány a szállodákban, éttermekben, strandokban, fürdőkben.
  • Tömegrendezvényen – sportrendezvény, fesztivál, éjszakai zenés szórakozóhelyek – viszont továbbra is szükség lesz a védettségi igazolványra.
  • A belső schengeni határokon megszűnt az ellenőrzés. Románia, Szerbia és Horvátország esetében a korábbi szabályok lesznek érvényben, Ukrajna felé maradnak az eddigi szabályok.

Hatályba lép július 1-gyel az EU-s zöldútlevél, hétfőn egy tájékoztató kampány indul erről. Három okból állíthatják ki a dokumentumot: betegségen átesettség, negatív PCR-teszt, oltás, ezért három QR-kód található majd rajtuk. A szomszédos országokba már egyébként ezek nélkül is lehet utazni. A kártyát ügyfélkapun keresztül is lehet igényelni.

A következő héten nemzeti konzultáció indul a járvány utáni életről: a minimálbér, családi adóvisszatérítés, hitelmoratórium, és a gyermekek védelméről szóló törvény lesz a téma.

A pedofiltörvénnyel kapcsolatban azt közölte Gulyás, a szülők feladata a gyerekek szexuális felvilágosítása, más ebbe nem jogosult beavatkozni. 14 uniós állam írt alá egy elítélő nyilatkozatot, a kormány válaszolt erre: a lényeg az, alaptalan a támadás, visszautasítják ezt, a magyar törvény semmiféle diszkriminációt nem jelent, összhangban van az uniós joggal, szabályozással, a gyermekeket védi, garantálja a szülők jogait, tévesen idézik a törvénymódosítást, az EU-s nyilatkozat kihagyta a magyar törvény lényegi részeit.

A kormányinfón elhangzott továbbá:

  • Tervezik az augusztus 20-i tűzijátékot.
  • 3-5 napon belül érhetjük el az 5,5 millió beoltottat.
  • 2022 végétől termelhet a magyar vakcinagyár.

hirdetés
Uránia Mozi