Emlékszel, mikor még kérték, hogy ne szakadt farmerben menj iskolába?

Olybá tűnik, hogy a legtöbb pécsi iskolában már feladták a tanárok ezt a harcot. A kérdés, hogy belátták vereségüket vagy inkább csak úgy döntöttek, a divatot követni fontos, a diákoknak a beilleszkedéshez és az önkifejezés se utolsó szempont? Utánajártunk.

hirdetés

Régen minden iskolában köpeny és egyenruha dukált, méghozzá minden nap. Ebből a tanárok nem engedtek, aki nem megfelelően volt felöltözve, komoly büntetésre számíthatott. Vannak, akik jónak tartották ezt a rendszert, mások szerint szinte az alapvető emberi jogok korlátozása volt, ezért is örülnek a lazább szabályozásnak.

A Pécsi Református Kollégium általános iskolájában a mai napig van „uniformis”, de ez már korántsem az a hagyományos fajta. A refisek az iskola címerével ellátott bordó pólót és szürke pulóvert hordanak elsőtől nyolcadik osztályig. Az alsóruházatot viszont maguk választhatják.

Forrás: Pécsi Református Kollégium Facebook

Ma teljesen más a helyzet, mint régebben. Alapítványi, egyházi iskolákban, esetleg olyan szakközépiskolában, ahol a tanult szakmából adódik valamilyen viselet, még akadnak kötelező uniformisok. A matrózblúz és csinos nadrág vagy szoknya Pécsett leginkább már csak az iskolai ünnepségeken tűnik fel, de nem is mindenhol.

Sokat lazultak tehát a szabályok, ami az iskolai kinézetet illeti. Gyenes Vivien, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium végzős tanulója egy képet küldött lapunknak barátnőiről és önmagáról, amin látszik, hogy saját ízlésüknek és stílusuknak megfelelő ruhában vesznek részt az iskolai életben.

Gyenes Vivien és barátnői az iskolában

A lány azt is elmondta, hogy kellenek a szabályok ahhoz, hogy ne alakuljon ki káosz a mindennapjainkban. Viszont az iskolai ruházat nem tartozik a szigorúan szabályozni való dolgok közé szerinte. Kellenek ugyan a suliba az öltözködéssel kapcsolatos előírások, de pont annyi, hogy a diákok egyénisége mégis megmaradjon. Náluk a Leőweyben vannak alapkövetelmények, amiket természetesen betartanak, de semmi komoly.

„Szerencsére a mi iskolánkban a szabályozás minimális, nem járhatunk miniszoknyában az angolórára például” – tette hozzá. Az ünnepségeken kötelező a matrózblúz, de véleménye szerint az egységet ad az iskolának, vagyis jó dolog.

Lássuk a másik oldalt is, mit gondolnak a tanárok? Borovácz Tünde a Koch Valéria Gimnázium magyartanára elmondta, intézményük házirendjének megfelelően diákjaik túlnyomó többsége a helyhez illő, a korosztályuknak megfelelő öltözékben jelenik meg a tanítási órákon. Néhány esettől eltekintve a tanulók hétköznapi viselete átlagosnak mondható. A lányoknál időnként előfordul, hogy túl rövid nadrágot vagy hivalkodó felsőrészt húznak fel. Gimnazista lányoknál az említett példáknál zavaróbbak a tanárnő szerint a hosszú műkörmök, amelyekkel gyakorlatilag képtelenek gyorsan és sokat jegyzetelni. A problémát sokszor nem az jelenti, hogy mit húznak fel a tanulók, hanem hogy mikor teszik ezt, hiszen gyakorta nem az évszaknak megfelelően öltözködnek. Ez leginkább szintén a lányokra jellemző. A hideg idő beálltával is nyárias ruhában jelennek meg az iskolában.

Forrás: Régi Pécs Facebook

Általánosságban a fiatalok ünnepi viseletével vannak többnyire gondok náluk, mondta továbbá a tanárnő. Az iskolában a gimnazistáknak nagy rendezvényeken (például ballagáskor, tanévzáró ünnepélyen) kötelező az egyenruha-viselet (egy hosszujjú ingről van szó). Sokszor előfordul, hogy a diákok ehhez az inghez farmernadrágot, sportcipőt húznak fel. Úgy tűnik, mintha nem is tennének különbséget az ünnepi és a hétköznapi megjelenésük között. Ez érezhető a szóbeli vizsgák alkalmával is, főként a fiúknál tapasztalható, hogy meglehetősen lazán kezelik az „ünneplő” fogalmát. A pedagógusok feladata az ilyen esetek megfelelő kezelése és a diákok figyelmeztetése, tette hozzá Borovácz Tünde.

Az iskola igazgatóhelyettese, Amreinné Pesti Ágnes szerint a szakadt viselet – főleg lyukas farmer – előfordul náluk is, de nem tömegesen. Hallott ugyan olyan iskoláról, ahol ezért hazaküldik a diákokat igazolatlan órával. Nehéz azonban a diákokon számon kérni a „szellős” öltözéket, ha azt a tanárok is viselik. Vannak igazgatók, akik ezt elnézik, mások meg nem. A köpeny korszaka már a múlté. A divat így sok intézményben a konzervatív szabályok fölé kerekedik, ami nem feltétlenül rossz.

Régen nem sok választási lehetőség volt (Forrás: Fortepan)

Hirdetés