Szinte megszámolhatatlan feles a megadott időn belül? Az itallap végigivása rosszullét nélkül? Eszeveszett kihívásokat hirdetnek máig a pécsi kocsmák, melyekbe még akkor sem érdemes belemennünk, ha a jutalmunk az, hogy egy fillért sem kell fizetnünk az elfogyasztott szeszekért. 

hirdetés
Uránia Mozi

Kecsegtetőnek tűnhet az ajánlat, miszerint ha képesek vagyunk az adott italsoron végigverekednünk magunkat anélkül, hogy elájuljunk vagy kórházba kerüljünk, akkor nem kell kifizetnünk az elfogyasztott italok árát. Kihívás ide vagy oda, évek óta szomorú és veszélyes trend szerte a világban a fiatalok között a „binge drinking”, magyarul a rohamivás. A jelenség lényege egyszerű: a cél az, hogy minél rövidebb idő alatt igyon meg valaki minél több tömény szeszt.

A rohamivás nem új keletű, hiszen régen is ittak a fiatalok, akkor is már betöltött egyfajta „beavatási szertartás” szerepet. Az is „feladat” volt, hogy ki tud gyorsabban lehúzni egy korsó sört. A rohamivás azonban sokkal veszélyesebb, mert tömény italt kell inni minél nagyobb mennyiségben és minél rövidebb idő alatt.

Vannak kellemesebbek és brutálisabbak is

Két ivókihívás is van városunkban, az egyik a belvárosi Bazárban, ahol az éppen csapon lévő 14 kisüzemi sört kell végiginnia a legbátrabbaknak! A Bazár kihívása nem hangzik olyan gyilkosnak, hiszen „csak” pohárral kell kérnünk a söröket, és akár 12 óra is rendelkezésünkre áll. Jozifek Csilla, a Művész Presszó és a Bazár vezetője elmondja, hogy az úgynevezett Beer Challenge még évekkel ezelőtt indult náluk – emlékei szerint – vendégek kérésére. Az embereknek olyannyira tetszett, hogy a Bazárban máig teljesíthető a kihívás, ami szerinte egy kulináris élmény.

– A kihívás nem teljesíthetetlen, ennek ellenére kevesen érnek célba – mondja Jozifek Csilla, majd hozzáteszi, hogy durva esetek is csak nagyon ritkán fordulnak elő a challenge kapcsán. Ez amiatt is lehet a vezető szerint, mert a csapon lévő sörök nem olcsóak, és annak ellenére, hogy magasabb alkoholtartalmú sörökről van szó, még mindig nem annyira veszélyesek, mint a tömény szeszek.

A Bazár sörkihívását ebből kifolyólag inkább a felelősségteljes felnőttek próbálják ki, akik megálljt parancsolnak maguknak a kellő pillanatban, egy másik pécsi kihívással szemben, mely ingyenes fogyasztást ígér azoknak a bátraknak, akik végigisszák az itallapot. Ez a Jobb Mint Otthon kihívása, mely sokkal, de sokkal brutálisabb: náluk három órán belül kell 52 italt legurítanunk, a kocsma csapata pedig annyiban „segít”, hogy korlátlan mennyiségű alkoholmentes üdítőt ad a bátor jelentkezőnek az elfogyasztott szeszek mellé „túlélésnek”.

A kihívásban szerepelnek vodkák, whiskyk, pálinkák, likőrök és ginek is. Állításuk szerint 25 éve nem volt olyan jelentkező, aki végig tudta volna csinálni anélkül, hogy rosszul legyen.

Megkeresésünkre elmondták, hogy tapasztalataik szerint manapság a minőségi italfogyasztás helyett a mennyiségi került előtérbe, ők csak erre a trendre reagálnak, majd hozzátették, hogy egyébként erre soha nem biztattak senkit. A kocsma elmondása szerint az alkoholmérgezés közelébe nem szokott eljutni senki, mert előbb lesznek rosszul, és szerintük azok ellenzik a kihívást, akik nem tudnak azonosulni a mai fiatalokkal.

Jól hangzik az ingyen piálás, de nagyon veszélyes!

A rohamivás azért veszélyes, mert a magas dózis miatt az ital a légzésleállástól kezdve a túladagolásig rengeteg problémát okozhat. A lassú, folyamatos lerészegedéssel szemben a hirtelen megivott nagy alkoholmennyiség gyorsan szívódik fel a gyomorban, ami nem csak súlyos, kontrollálhatatlan részegséghez vezethet, hanem komoly alkoholmérgezéshez is, amivel a bulizó fiatalok a sürgősségin kötnek ki.