Ezeket a helyeket imádják a pécsiek – Köles Ferenc

A Jászai Mari-díjas színművészt mindenki ismeri, aki járt a Pécsi Nemzeti Színház előadásain. Ugyan Debrecenben született és büszke szülővárosára, több ideig élt már Pécsett, mint ott. Lássuk, mi a kedvenc helye a városban. 

Köles Ferenc 1994 óta él Pécsett, akkor jött ide a PTE-re tanulni. Habár Debrecenben is lett volna lehetősége egyetemre járni, függetlenedni szeretett volna, és emiatt mégis Pécs mellett döntött.

– Miért pont a Kikelet a legfontosabb helyszín számodra? 

– A feleségemmel – akivel akkor még nem is voltunk házasok – hosszú évekig feljártunk ide december 31-én délután, és egy-egy kávé vagy tea mellett összefoglaltuk az előző évet még a szilveszteri buli előtt. Kvázi letekintettünk fentről az óévre és lezártuk azt. Visszaemlékeztünk mindenre, jóra és rosszra is, és felírtuk egy füzetbe. Ezeket a bejegyzéseket máig őrizzük és néha jó élmény visszaolvasgatni őket. Főként ez a szokásunk miatt olyan fontos nekem ez a helyszín, a lakodalmunkat is itt ültük meg 2008-ban.

– Milyen volt a lakodalom?

– Az utolsó lakodalmak egyikét mi tartottuk itt, hiszen nemsokára rá bezárt a hely és csak nemrég nyitott újra az étterem. Tematikus esküvőt szerveztünk, a Római vakáció című filmet vettük alapul, mediterrán jellegű volt a dekoráció és a ruhák is. A tervhez hozzátartozott például, hogy egy fehér Vespa motoron érkezünk majd a havihegyi kápolnából az esketés után, de persze szakadt az eső és ez meghiúsult. Ettől függetlenül remek hangulatú buli volt, a zenekar profin szólt, a menyasszonyrablás remekül sikerült. Ahhoz, hogy kiváltsam az elrabolt feleségemet, egy finn nyelvű népdalt kellett spontán megtanulnom és előadnom, nagyon vicces volt. Másnap pezsgőt bontottunk és a szálloda szaunájában lazítottunk néhány óra alvás után.

– Kapcsolódik valamilyen különleges történet Pécshez?

– Főleg egyetem alatt és után, illetve kezdő színészként rengeteg belvárosi helyre jártunk becsületet süllyeszteni. Ma már a gyerekekkel biciklizünk sokszor a Király utca környékére és ülünk be egy-egy üdítőre vagy fagyizunk. A fiam már elég nagy, és mióta a kocsmákban nem lehet dohányozni, gyakran elviszem magammal, és beülünk egy-egy délutáni focimeccset megnézni a kocsma tévéjén. Kap egy kis ropit szörppel és óriási élmény neki a felnőttekkel együtt szurkolni.

– Most is játszol egy budapesti darabban. Nem csábítanak állandó tagnak oda?

– Pécs egy nagyon kellemes és biztonságos díszlet az életemben. Nagyon hiszek is ebben a városban. Kicsit küldetéstudat is ez, hiszen ha mindenki elmegy innen, akkor semmi nem marad. De igen, elég sokszor téma a Budapestre költözés is. A kisördög persze mindig a vállamon ül és suttog, hogy talán több lehetőség lenne a fővárosban. Viszont mindig meggyőzöm magam arról, hogy a vidéki élet egész más és jobb, nagyobb biztonságot ad nekem és a családomnak is. Logisztikailag is sokkal könnyebb itt a gyerekekkel és a nejemmel összeegyeztetni mindent. És itt vannak az ismerősök, barátok, akiket nem szívesen hagynék itt.

Hirdetés