Robusztus sonkák a pult fölött, spanyol chorizo és kiváló borok harmonikus illata terjeng csúcsidőben a rusztikus stílusban berendezett Eleven bor- és tapasbárban. A belvárosi oázis délután öt órától várja a vendégeket, a hét négy napján van csak nyitva.  

– Szerintem a siker titka, hogy lehetnek bármennyire „rossz” helyen a vendéglátóegységek, ha a minőséget képviselik, eltalálva az ár-érték arányt, akkor biztos a győzelem. Én például el tudnék képzelni egy csipegetős tapasbárt a belvárosban – nyilatkozta lapunknak S. Pápa Petra, a NoSalty.hu receptoldal alapítója négy éve, akkor még nem sejtve, hogy ettől az ötlettől nem fog tudni szabadulni. Másfél évvel később, 2015 nyarán ugyanis megnyitotta a Jókai téren az Eleven bor- és tapasbárt.

hirdetés

Az Eleven hiánypótló gasztronómiai tematikát képvisel, elsősorban borbár, másodsorban tapasbár, de nagy hangsúlyt fektetnek a borismeretek bővítésére, így például egy félévben nyolc alkalommal tematikus borkóstolókat is szerveznek a pécsi közönségnek.

– Borokból 20-25 tétel van folyamatosan bontásban, melyek 2-3 hetes ciklusokban cserélődnek. A borok mellé lehet csipegetni is, az étlapon a spanyolok jellegzetes kolbásztermékéből, a chorizóból, serrano és ibérico sonkából, sajtokból, olajbogyókból, és hetente változó meleg tapasokból is választhatunk – meséli Petra.

Sokan attól tartanak, hogy a borok mellé járó apró falatkákból nem lehet jól lakni, S. Pápa Petra azonban eloszlatja a félelmeket. A sok kicsi sokra megy – mondja, és hozzáteszi, hogy szerinte sokkal élvezetesebb és laktatóbb is, ha több ízt megkóstolunk, mintha valamilyen fogásból egy nagy adagot fogyasztanánk.

Nagy a hangsúly a borkultúra ápolásán is

Pécsett komoly borszerető réteg van kialakulóban, Petráék ezt a nyitás során is látták, ezért nem titkolt szándékuk volt már akkor is a borkultúra elmélyítése. Az Elevenben ennek megfelelően barátságos, szakszerű, de nem tolakodó segítséget kaphatunk a nedűkhöz és a kóstolásukhoz.

– Nálunk minden betérő vendég megkapja a tudásának, és tudásszomjának megfelelő segítséget. Labancz Richárd sommelier kollégámmal a rendelkezésükre állunk: annak, aki nem jártas a borok világában, de nyitott rá, de annak is, aki otthonosabban mozog már a borok között – meséli a tulajdonos. – Egy biztos, az Elevenben nem szabad félénknek lenni, hiszen a falon két tucat remek bor sorakozik csak arra várva, hogy a vendég poharába kerüljön. Még akkor sem kell pironkodni, ha totálisan kezdők vagyunk, S. Pápa Petra a pohárpörgetést is boldogan megtanítja – ebben nincs semmi, én is úgy tanultam – mondja. Kóstolót egyébként bármiből kérhetünk, mielőtt a poharunkba kerül a választott fajta, ez automatikusan jár a vendégeknek.

– Közel egy évig kerestem megfelelő helyet az Elevennek, mikor ráakadtam a Jókai téri üzlethelyiségre. Azonnal beleszerettem, imádom, hogy Pécs szívében vagyunk – meséli Petra, és hozzáteszi:

Jó, hogy egyre több itt a vendéglátóhely, egyben a versenytárs, szerintem a konkurencia csak fölfele húz mindenkit.

Petra azonban nem csak a versenytársakról gondolkodik a megszokottól eltérően, hanem a nyitvatartási időről is. Az Eleven ugyanis csak 17.00–24.00-ig van nyitva, a hét három napján, vasárnap, hétfőn és kedden zárva tart.  Petra gondosan kiszámolta a költségeket a nyitás előtt, és rájött, hogy így is működnie kell az elképzelésnek, a gyakorlat pedig igazolta számításait.

– Nem biztos, hogy az a jó, amit mindenki csinál. Én szeretek az árral szemben menni, és sokszor a gyakorlat engem igazol – mondja.

Petra örömmunkaként foglalja össze egy szóban az Elevennel való kapcsolatát, és hozzáteszi, hogy közgazdász végzettsége révén nem téveszti szem elől a számokat sem, de szerencsére azok is azt mutatják, hogy jó úton vannak. Bár nem először hívták őket a fővárosba, szeretnének Pécsen maradni, és az itteni gasztronómiai sokszínűséget gazdagítani.

Hirdetés