Fél éve játszhatnak a pécsi gyerekek a Magasház helyén

Már fél éve a pécsi gyerekeké és családoké az a csúcskategóriás játszótér, amely a néhai Magasház helyén épült park közepén áll. A Szigeti városrész hiánypótló közösségi terévé vált gyerekbirodalom elkészültéről érdemes megemlékezni, hiszen egyértelműen jobb a pécsi családok egyik kedvenc új játszóterén nyüzsgő apróságokat nézni, mint az életveszélyesnek nyilvánított 25 emeletes panelszörnyeteget.

hirdetés

Idén március 12-én adták át hivatalosan a 2016-ban elbontott Magasház helyén épült parkot és játszóteret. A Szigeti út és a Megyeri tér között fekvő, jelentős ráncfelvarráson átesett terület az omladozó szellemház helyett tehát már fél éve a pécsieké, a családoké és főképp a gyerekeké. A város új, gyorsan népszerűvé vált terének történetét épp ezért érdemes újra feleleveníteni.

Teljesítették a pécsiek kérését

Mint ismert, a beruházást az előző városvezetés kezdte meg. Miközben 2016-ban a Magasház egyre alacsonyabb ház lett, az épület környékén élők bevonásával elkészült a „Magasház Konzultáció” néven futott közvélemény-kutatás arról, hogy mi is történjen Közép-Európa egyik legnagyobb galambdúcának hűlt helyén. A pécsiek arról döntöttek, hogy a Magasház helyén egy parkot szeretnének, melynek története tehát ott kezdődik, ahol egy másik történet véget ért.

A pécsiek játszóteret szerettek volna, idén márciusban át is adták

Miután a Magasház végre eltűnt, a területet 2017 év elején nyitották meg a pécsiek számára, a korábbi városvezetés pedig már ekkor rendelkezett a „Megyeri tér fejlesztése” című projekt megvalósítására elkülönített, száz százalékban uniós forrásból származó bruttó 134 millió forinttal (ez az összeg egyébként már 2016-ban, a bontás évében megvolt). A kivitelezési közbeszerzést azonban több alkalommal újra kellett indítani az építőipari árak megemelkedése miatt. A harmadik közbeszerzést az RPSC Holding Kft. nyerte, a cég tavaly augusztusban el is kezdte a munkát. A terület fejlesztése és a kivitelezési munkák ezután már gyorsan lezajlottak, a munkával 2019 decemberében végeztek is, ekkor történt meg a terület műszaki átadás-átvételének elindítása, mely 2020 februárjában zárult le.

Gyermekbirodalom a Magasház helyén

Ahol tehát valaha egy üresen álló épületmonstrum állt, most egy minden igényt kielégítő park terül el. De mi is található itt? A parkhoz tartozik négy elektromos autók töltésére alkalmas állomás, két mozgássérült-parkoló, valamint egy pavilonépület is, melyben a közeljövőben nyit majd meg egy kávézó-büfé és egy biciklikölcsönző is, ahol óvodai és bölcsődei csoportok ingyenesen tudnak bringákat bérelni (továbbá itt lesz egy nyilvános illemhely is).

A parkban az aszfalttal burkolt terület 100 négyzetmétert tesz ki, térkővel 400 négyzetmétert burkoltak le, valamint közel 400 négyzetméternyi zöldterületet – több tucat fával és cserjével – hoztak létre, a világítást pedig energiatakarékos LED-es lámpákkal oldották meg.

Videónk a játszótérről, melyről a környéken élők is örömmel osztották meg gondolataikat:


A játszótéren az előző városvezetés által elfogadott tervekhez képest az új városvezetés csak részben módosított: a korábbi terv nem elégítette volna ki a pécsi gyerekek és családok teljes igényét, ezért menet közben több korosztály számára is használhatóvá alakították a játszóteret. Ennek köszönhetően a következő játékelemek kerültek a játszótérre: egy nagy öttornyú vár két csúszdával, mászófallal, ügyességi- és logikai játékokkal, valamint található itt még egy részből álló hinta és egy fészekhinta is.

Napvitorlát is kapott a játszótér

Továbbá fontos megjegyezni, hogy az évekkel ezelőtt elkészített tervekben még nem szerepeltek árnyékoló elemek, ezt a hiányosságot a játszóteret rendszeresen látogató pécsiek a nyári meleg beköszöntével jelezték is az önkormányzat felé, az illetékesek pedig gyorsan orvosolták is a problémát: július 31-én több napvitorlát is felszereltek a játszótéren. Így teljes a kép: egy árnyas, csúcskategóriás játszótér a városképet csúfító kihalt toronyház helyén, ahol a pécsi családok kellemes környezetben tölthetik el szabadidejüket.

Gyorsan életveszélyessé vált
A Magasházat 1974-ben kezdték el építeni, méretével demonstrálva a város fejlődését. A gond csak az volt, hogy ezt az akkoriban használatos IMS-technológiával tették, amit viszont nem az előírásoknak megfelelően alkalmaztak. Ennek meg is lett az eredménye másfél évtized elteltével: 1983-ban vették észre, hogy rozsdásodnak a vashuzalok, ám a teljes kiürítés csak 1989-ben történt meg, mikor szakértők is megállapították, hogy a toronyház életveszélyes.

A cikk a TOP-6.3.2-15-PC1-2016-00005 azonosítószámú „Megyeri tér fejlesztése” című projekt keretében készült.

 

 

 

 

 

(x)