Fennállásának legfontosabb eredményét érte el a Pécsi Állatkert!

A Pécsi Állatkert teljes jogú tagja lett az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének, mely a zoo legnagyobb eddig elért eredménye a nyitása óta – jelentette be csütörtök reggel Siptár Dávid, az állatkert igazgatója és Őri László, Pécs alpolgármestere.

hirdetés
Uránia Mozi

A több éves előkészítő és fejlesztési munkáknak köszönhetően a 3 éve megnyitott Pécsi Állatkert csatlakozhatott a világ egyik legfontosabb szakmai szervezetéhez, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségéhez. A zoo fennállásának legrangosabb elismerését csütörtökön jelentette be az intézményben Siptár Dávid, az állatkert igazgatója és Őri László, Pécs alpolgármestere.

Őri László és Siptár Dávid megköszönte az állatkert dolgozóinak munkáját

Ahogy az alpolgármester mondta, a világszinten elismert szövetség a legjelentősebb európai állatkerteket fogja össze, ezért hatalmas büszkeséget jelent a városnak az, hogy a Pécsi Állatkertet is tagintézményükké választották.

– Az elismerés mögött ott van a dolgozók mindennapos, egyéni, szolgálatként, misszióként is felfogható teljesítménye, és ott van az a kollektív teljesítmény is, amit közösen értek el az intézményben. Ezzel az eredménnyel Pécs helyét újból megerősítettük az ország turisztikai térképén. A sikeres munka minden bizonnyal folytatódni fog, a számok is ezt mutatják, ugyanis az állatkert a megnyitása óta több mint 600 ezer látogatót fogadott, idén pedig már túl van a 130 ezredik vendégen is, ami 6 ezerrel több, mint tavaly ilyenkor volt – mondta Őri László.

A dolgozók munkája nélkül nem jöhetett volna létre

Siptár Dávid kiemelte, azon dolgoznak évek óta, hogy átfordítsák azt a mai napig rögzült, közkeletű szemléletet, hogy az állatkertek szerepe csupán a szórakoztatás.

– Számunkra az állatkert a természet védelmében, a fajok megőrzésében, az élőhelyek fenntartásában kiemelkedő fontosságú küldetést jelent. Az itt zajló oktatási munka ebben nagy szerepet játszik. Idén már több mint 6 ezer gyermek több mint 10 ezer alkalommal jött el hozzánk és vett részt oktatási foglalkozásokon, melyeken tapasztalhatták azt a lelkesedést, amivel mi végezzük a feladatainkat. A zoo számos kulturális, természettudományi és egyéb programjának köszönhetően a város leglátogatottabb intézményévé, Pécs életének szerves részévé vált. Ez pedig minden egyes dolgozó munkáján múlt és múlik. Ennek a már 3 éve zajló munkának köszönhető az, hogy az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségéhez csatlakozhattunk – mondta az igazgató.

Oklevelet is kaptak a dolgozók

A rangos elismerés alkalmából szeptember 27-én a tv-torony teljesen zöldbe borul, mely a város és a pécsiek köszönetnyilvánításának gesztusa. Így hálálja meg Pécs az állatkert dolgozóinak kitartó szakmai munkáját.