Fiatal lányok szállták meg a Tudásközpontot, méghozzá azért…

hirdetés

Több száz középiskolás lány vett részt azon a május 17-i rendezvényen, melynek az volt a célja, hogy az eddig nem kifejezetten nőies pályákat népszerűsítsék a hölgyek számára. Összesen húsz pécsi céggel ismerkedhettek meg a program keretében. 

Egyre több pécsi cég próbál női munkavállalókat toborozni, a nőket nyitottabbá tenni a műszaki jellegű szakmák iránt. A mostani országos népszerűsítő program, a TechCsajok rendezvénysorozat pécsi rendezvényét a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. támogatta.

A Tudásközpontban 20 olyan pécsi cég mutatkozott be, akiknek szívügye, hogy minél több középiskolás lányt megnyerjenek a technikai területek számára; a felsőoktatásban jelenleg messze az átlag alatt van a női hallgatók száma.

Az iskolások kipróbálhatták a legújabb és legérdekesebb technikákat és robotokat, játszhattak szuper nyereményekért, de kémiai kísérletekben is részt vehettek. Ezek mellett pódiumbeszélgetést tartottak a műszaki, informatikai, technikai, és természettudományok területén működő vállalkozások alkalmazásában dolgozó nőkkel. Szujó Zoltán a rendezvény moderátoraként még egy kis rögtönzött táncra is perdítette a közönséget.

Lányok és nők számára nagyon motiváló köszöntőjében remek, életszerű példákat hozott a szintén TechCsaj, dr. Kovács Éva, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar adjunktusa. Elmondta, hogy gyakorlatilag az élet minden területén használunk olyan megoldásokat, amik kapcsolódnak akár kémiai, akár mérnöki folyamatokhoz. Kiemelte emellett a nők nyitottságra, kitartásra való hajlamát és a sokszínűséget, amelyre a munkahelyek ma már törekednek, és melynek egy része a férfi mellett női munkavállalók alkalmazása is.

Katona Gábor, a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy azok a nőkkel kapcsolatos tévhitek, melyek régebben övezték a technikai pályákat, mára nem igazak. Vagyis a modern világban már nem szabad egy nőnek félnie az olyan munkáktól, melyeket eddig főként csak férfiak végeztek. Hiszen a cégek nagy többsége szívesen fogadja a női kollégákat és támogatja a fiatal lányok felvételét a technikai területeken. Emiatt záró gondolatként arra biztatta a középiskolásokat, hogy bátran vállaljanak szerepet a jövő technológiáinak alakításában.

Íme néhány fénykép az eseményről

 

 

hirdetés