Gombfoci és tiki-taki: ezek voltak a 80-as évek legjobb játékai!

Mondanunk sem kell, hogy a 80-as évek gyermekei nem a képernyő előtt, hanem a grundon ütötték agyon a szabadidőt, de azért volt néhány társasjáték, amiben órákig „püföltük” egymást. Összegyűjtöttük a legemlékezetesebbeket!

Tiki-taki

Nem véletlenül tiltották be a 70-es 80-as évek egyik kedvencét, a tiki-takit. Az apparátus, egy madzagra felfűzött két műanyag golyóból állt, melyeket ha ügyesen pörgettünk, akkor hangos és ritmusos csattogást tudtunk vele előidézni. Ha nem pörgettük ügyesen, kék-zöldre vertük vele az alkarunkat, rosszabb esetben eltört az ujjunk.

hirdetés

Ki nevet a végén?

A Ki nevet a végén? társasjáték volt az, aminek a végén valaki biztos, hogy nevetett, a többi meg sírt, vagy önmagából kikelve dühöngött. Az általában négy- vagy hatfős társasjátékot a 60-as és a 70-es években Kocog és kidob néven is forgalmazták Magyarországon.

Gazdálkodj okosan!

Az 1966-ban készült társasjáték a Monopoly betiltása miatti űrt volt hivatott kitölteni a szocialista időkben. A Gazdálkodj okosanban az győz, aki először gyűjti össze a megadott javakat, ezzel nem zavarva a többi játékos gyarapodását – ahogy korábban a Monopolyban történt. Arról már megoszlanak a vélemények, hogy izgalmas játék volt-e vagy sem, de az biztos, hogy negyven éve minden háztartás rendelkezett a játékkal. A társas egyébként máig kapható, no nem a jó öreg, retró dizájnnal.

Torpedó

A kétszemélyes stratégiai játék minden utazás kötelező kelléke volt, lévén, hogy egy egyszerű, hosszú és baromi izgalmas játékról van szó. A győzelemhez ki kellett lőni az ellenfél összes hajóját, és bár kockás füzetben is lehetett játszani, az élvezeti faktort jóval növelte a táblás verzió.

Gombfoci

A labdarúgással azonos játékszabályok mentén zajló gombfocinak Magyarországon hihetetlen sikere volt a 80-as években. A játékot egyszerűen a konyhaasztalon is lehetett játszani, és akár különböző játékverziók közül is válogathattunk: volt háromérintős, egyérintős és 12 érintős verziója is a játéknak.

Malom

Szinte mindenki emlékszik még a Malomra! A játék célja az volt, hogy az ellenfél korongjait levegyük, vagy olyan helyzetbe kerüljünk, hogy az ellenfél képtelen legyen lépni. Ezt úgy érhettük el, hogy malmokat hoztunk létre, vagyis függőleges, illetve vízszintes sorokban kellett három korongot egymás mellé ügyeskednünk. Ha egy malmot összehoztunk, az ellenfél egy bábuját levehettük a tábláról.

Élve fogd el!

Ez a játék is sokunk gyerekkorából ismerős lehet. A játék lényege annyi volt, hogy a sakkból is ismeretes lépésekkel kellett a játékosoknak, vagyis a vadászoknak értékes állatokat „begyűjteniük”. A játékot 1975-ben adták ki, melyet egyébként máig kapni lehet, az eredeti retró grafikával.

hirdetés

Hirdetés