Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni azokat az apró fekete muslicákat, amik a ruhánktól kezdve az ételeken át rászállnak mindenre, belerepülnek a szánkba, orrunkba, szemünkbe. Utánajártunk, mik is ezek pontosan, miért ilyen különösen súlyos a helyzet idén, meddig tart ez az invázió. 

hirdetés

Mindenki találkozott már a bosszantó kis muslicákkal, amik úton-útfélen ellepik a járókelőket, egy hosszabb út után feketére festik az autó elülső felét.

A pécsi dr. Majer József biológus, nyugalmazott egyetemi tanár mutatta be ezeket az idegőrlő rovarokat.

– Biológiai osztályozásuk szerint a legyekhez tartoznak. Meleg időben rendkívül gyorsan szaporodnak. Ugyan csak két-három napig élnek, mégis több ezer petét raknak le, azok pedig három-négy nap alatt kikelnek a megfelelő körülmények között – mondta.

Mindenhova szállnak, arcot, szájat nem kímélve

Mik ezek a megfelelő körülmények?

– Röviden: ha meleg van, és nedves, csapadékos az idő – mondta Majer. – Most a meleg nappalok és éjszakák párássá teszik a levegőt, ami megtelik illatokkal. A muslicák pedig már 3-4 illatmolekulát megéreznek, minden illatra érzékenyek és pillanatok alatt megjelennek. A gyümölcsre, a romló kenyérre, egy félbevágott citromra is másodpercek alatt megérkeznek. Ezek a kis rovarok minden erjedő anyagban szaporodni tudnak.

A szakember szerint bármilyen hihetetlen is, de hasznosak ezek a kis muslicák: például sokfajta erjesztésben segítenek az erjesztőgombák terjesztésével. A must illatára érzékenyek, odaszállnak, hozzásegítenek az erjesztés folyamatához. Gondoljunk csak bele: a bor megecetesedéséért is felelősek, hiszen ha kint hagyunk egy mosatlan borospoharat, hamar megérkeznek, rászállnak.

Pillanatok alatt megjelennek minden erősebb illatú gyümölcsön

Mikor lesz vége?

Majer szerint akkor lesz vége, ha megváltozik ez az idő és kitör a szárazság. A száraz melegben képtelenek szaporodni.

– Egyébként azok a vegyszerek, amivel a szúnyogokat irtják, hatásosak rájuk is. De otthon, egy egyszerű szúnyogcsapda is végez velük. Ezek a kis rovarok nagyon érzékenyek a fényre, jobbára csak arra mennek. Természetes ellenségük is van, ha nem is sok: néhány madárfaj néha-néha összeszed pár darabot, illetve a ragadozó rablólegyek azok, amelyek még vadásszák a muslicákat – mondta el.

A többször megszáradt, savanyú szagú ruhák jobban vonzzák őket. Ha megizzadunk, a testnedvek illatanyagokat produkálnak, erre szívesebben jönnek a kis rovarok.

– A közegészségügyi jelentőségük minimális. Egyedül akkor okozhatnak bajt, ha valamilyen erjedésben lévő fertőző anyagra mennek rá tömegesen és azt terjesztik. Egyébként csak a jelenlétük zavaró – de az pont eléggé – nyilatkozta.

hirdetés