Harminc kilót fogyott a hatvanon túli pécsi nő!

A csapból is az folyik, hogy mennyire túlsúlyosak a magyarok, sikertörténetből pedig egyre kevesebb van. Holott vannak olyan emberek, akik a hatvanon túl is képesek leadni több mint harminc kilót, ilyen a pécsi Frech Mária is.

A negyedik elhízottabb nemzet a magyar, csak az USA, Mexikó és Új-Zéland ver ránk e téren. A WHO legfrissebb, 2018-as adatai szerint a felnőtt magyar lakosság körében feltűnően nagy az elhízás mértéke, az arány 28-31 százalék. Pár évvel ezelőtt Frech Mária is egy adat volt, aki az elhízott felnőttek számát gyarapította: 61 évesen, 105 kilósan a pécsi nő pont egy olyan potenciális vásárló volt, akit a fogyókúrás termékeket népszerűsítő, szórólapot osztogatók is megtaláltak.

hirdetés

Míg ez az eset pontosan így meg nem történt, addig Mária sem ébredt öntudatra.

Ilyen volt és ilyen lett…

– Három éve történt, hogy megszólítottak az utcán, hogy nem akarok-e fogyni, majd a kezembe nyomtak egy névjegykártyát. Már nem emlékszem, hogy milyen fogyókúrás terméket akartak nekem eladni, annyira megdöbbentem. Meglepődtem, hogy engem kövérnek tartanak? Hiszen nem is vagyok elhízva, mondtam mindezt magamnak 105 kilósan – meséli Mária a pár évvel ezelőtti történteket.

Máriának fiatalon nem volt súlyfeleslege, bármit ehetett, de rendszeresen nem sportolt vagy mozgott, néha járt csak el edzőterembe. Negyven év fölött – elmondása szerint – elkezdtek lerakódni a plusz kilók. Akkor egyszerűen nem vett tudomást a súlygyarapodásról, fel sem tűnt neki, hogy pár év alatt többször kellett ruhaméretet váltania. Mire 61 éves lett, már barátok, ismerősök is megjegyezték neki, hogy bizony „felszaladt pár kiló”.

– Három éve döntöttem el, hogy újra eljárok edzőterembe. Jelentkeztem egy alakformáló test-programba, mely teljes életmód-változtatást követelt meg tőlem. Nem is tudom, hogy ennek, vagy az akaraterőmnek köszönhető, de három év alatt leadtam több mint harminc kilót – meséli élményeit a most 64 éves nő.

Amikor 105 kilósan belépett az edzőterembe és először felvette az edzőpólót, senki nem nézte ferde szemmel, sőt mindenki támogatta és biztatta őt, hiszen tudták, hogy az út, amin elindult, nem lesz könnyű.

Mária elhagyta a szénhidrátot, a csokoládét, a süteményeket, mellette heti négyszer edzett – és máig edz. Mondanunk sem kell, a teste teljesen átalakult, a zsír helyén izom lett, és a kisugárzása is teljesen megváltozott.

– Volt kolléganőmmel kezdtük el tulajdonképpen az életmódváltást, és amikor láttuk, hogy mennek le a kilók, már egyre tudatosabban csináltuk a programot – mondja Mária.

Máriát Horváth Bianka edzette mindvégig

– Az emberek teljesen máshogy viselkednek egy kövér, és egy ideális súlyú emberrel. Én mindig éreztem a pillantásokat magamon száz kilósan, ha betértem egy üzletbe. Mintha úgy kezeltek volna az emberek, mint egy beteg embert – teszi hozzá a pécsi nő. Vegyük a fáradságot – zárja Mária –, hogy mozogjunk és táplálkozzunk helyesen, mert kifizetődik a munka.