Hosszú ideig tartó beruházás kezdődhet el a pécsi székesegyházban: sikeres volt az erre kiírt közbeszerzés, így elindul a hatalmas műemlék belső restaurálása. Nem lesz kis feladat: rengeteg aranyfelület, felbecsülhetetlen értékű festmények is gazdagítják Pécs egyik közismert jelképét.

hirdetés

Jelenleg a bazilika előtt folyik komoly munka – ahogy arról beszámoltunk, teljesen új arculatot kap a Dóm tér –, hamarosan azonban a templomon belül is szakemberekkel találkozhatnak a hívek és a turisták. Sikeres volt ugyanis az a közbeszerzés, amelyet a székesegyház belső restaurálására írt ki a Pécsi Egyházmegye.

Mint az ismert, a bazilika korábban kívülről már megújult. A 2014-ben lezárult, belvárosi épületeket érintő uniós projekt keretében felújították a pécsi székesegyház déli tetőszerkezetét, és ezáltal megszűnt a főhajó, illetve a Szent Mór-kápolna beázása. A korábbi beázások nyomai viszont máig láthatóak, most ezek a részek is megszépülhetnek. A kiírás szerint a székesegyház belső falfestményeinek helyreállítása lesz a szakemberek feladata, a Szent Mór-, a Mária- és a Corpus Christi-kápolna, valamint a sekrestye helyreállítása is a munka részét képezi. (Talán kevesen tudják, de a pécsi bazilika sekrestyéje éppolyan díszes, mint maga az egész épület.)

Már nem ázik be, a beázás nyomai viszont még láthatóak (Fotó: Ruprecht Judit, Pécsi Egyházmegye)

Az nem kérdés, hogy csak különlegesen képzett szakemberek dolgozhatnak majd, hiszen a pécsi bazilika értelemszerűen örökségvédelem alatt álló műemlék. Ráadásul az oldalkápolnákban Lotz Károly és Székely Bertalan falfestményei is láthatóak, ezekre is ügyelni kell. A munka nagyságáról pedig csak egy adalék: a különböző restaurálások mellett több száz négyzetméternyi felületet aranyozni is kell – azt is előre meghatározták, milyen minőségben.

Kívül-belül: a téren is komoly munka folyik

A munkák értéke több százmillió forint, erre a kormányzat korábbi támogatása révén a forrása is megvan a Pécsi Egyházmegyének. A most megszépülő kápolnák és a sekrestye után a közeljövőben sor kerül a bazilika főhajójának restaurálására is.

Hirdetés