Hatalmas segítséget kapott a pécsi gyermekonkológia, de még várják a támogatást

Négy megyéből – Baranyából, Somogyból, Tolnából, és Zalából – is érkeznek
gyermekek a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológia Osztályára, hogy rákos megbetegedésüket kezeljék. Ez évente 30-40 új beteget jelent, akiknek nagy részén az osztály jól képzett szakemberei segíteni tudnak: közel 80 százalékuk elindul a gyógyulás útján, és megérheti a felnőttkort. Nemrég nagy öröm érte az osztály dolgozóit, hiszen egy adománynak hála fontos műszerekhez jutottak.

Két teljesen új infúziópumpát szereztek be az adományozott összegből, sőt négy használt eszközük alkatrészcseréjére is elég volt a támogatás, melyet a pécsi székhelyű, takarmány-alapanyagokat forgalmazó Casper Kft. utalt át az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítványon keresztül a kórházi osztálynak.

A cég vezetői személyesen adták át az értékes műszereket az osztályvezető orvosnak, és elárulták lapunknak: idéntől partnereiknek nem adnak – egyébként teljesen felesleges – karácsonyi ajándékot, inkább cégük társadalmi szerepvállalását erősítik az év végi adományozással. Hozzátették, kapcsolati rendszerüket szeretnék felhasználni arra, hogy más vállalatokat is erre biztassanak.

– Kétfajta pumpát használunk az osztályon napi szinten. Az egyikkel a kemoterápiás kezelés alatt álló gyermekek folyadékpótlását szabályozzuk és automatizáljuk, a másikkal pedig a fecskendőkön keresztüli, pontos gyógyszeradagolást oldjuk meg. Hatalmas segítség minden adomány, hiszen az itt használt berendezéseknek jelentős anyagi vonzata van – magyarázta dr. Ottóffy Gábor osztályvezető, az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A pumpák segítségével az infúziós cseppek mennyiségét és adagolási idejét is be tudják állítani

Az orvos elmondta azt is, jelenleg két – több millió forintos – eszközre lenne nagy szükségük. Az egyik egy saját ultrahang, mellyel hatékonyabban vizsgálhatnak bizonyos tüneteket vagy akár daganatokat. Jelenleg a gyermekeket ilyen jellegű vizsgálatokra a főépületbe szállítják át.

A másik pedig egy monitor, mellyel bizonyos terápiák és vizsgálatok során, altatásban lévő gyerekeknél ellenőrizni lehet a vér oxigén-telítettségét, a gyerek légzésszámát, pulzusát.

– Mindemellett igyekszünk azoknak a gyermekeknek is segíteni, akik sajnos
gyógyíthatatlanok. Próbáljuk a lehető legnagyobb mértékben enyhíteni a szenvedésüket,
hogy ameddig lehet, minél több örömteli élményt élhessenek meg. Mindehhez fontos, hogy
otthon lehessenek a szeretteikkel, így hospice-szolgálatot hoztunk létre az itteni orvosok,
nővérek, pszichológus, gyógytornász segítségével, bevonva az adott gyermek
háziorvosát is. Természetesen az eszközök és a kiszállás itt is sokba kerül, így ehhez is
minden anyagi segítség jól jön – így az osztályvezető.

Ha hozzájárulnánk az osztályon akár hónapokat is eltöltő gyermekek gyógyulásához, szívesen fogadnak bármilyen összegű támogatást az alapítványon keresztül. Pénzügyi támogatásunkat eljuttathatjuk az alapítványhoz banki utalással (MKB 10300002-10531950- 49020012), Paypalon keresztül (info@eurakvilo.com), valamint tőlük kapott postai sárga csekken.

Hirdetés