Hatalmas sikert ért el a pécsi diák a természettudományos olimpián

Csonka Zétény, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának 10. A osztályos tanulója a Botswanában rendezett Természettudományos Olimpián bronz fokozatot ért el. Felkészítő tanárai: Csikyné Radnai Éva, Kovács Attila, Petz Andrea. A bronzérmes diákot a versennyel kapcsolatos élményeiről kérdeztük.

hirdetés
Uránia Mozi

– Nem mindennapos esemény, hogy valaki lehetőséget kap arra, hogy egy ilyen versenyen részt vehessen. Hogyan lehet bejutni egy ilyen nemzetközi versenyre?

– A Magyarországot képviselő 6 fős olimpiai csapatba egy válogatóverseny-sorozat eredményeképpen lehetett bekerülni. Nyár elején Budapesten az Apáczai Gimnáziumban indult egy felkészítő, ide azok jelentkezhettek, akik a három versenytantárgy (kémia, biológia, fizika) közül lehetőleg több tárgyból korábban versenyek országos döntőjébe jutottak. Ezt június végén végigcsináltam, majd szeptember elején jött az első válogató, ahol a legjobb hét versenyzőt választották ki. Október végén pedig a második válogatón derült ki, ki utazhat.

– Hány ország diákjai képviselték magukat ezen a megmérettetésen?

– Negyvenöt országból érkeztek ide diákok.

– Bizonyára sok munka és tanulás előzte meg az olimpián való részvételt. Hogyan készültél fel rá?

– Részt vettem a júniusi budapesti felkészítőn, majd az első eredményes válogató után szeptemberben és októberben heti két alkalommal utaztam Budapestre, mindig egy egész napos oktatásra. Minden alkalommal az előző anyagokból kisdolgozatot is írtunk, ezek eredménye is beleszámított a végső sorrendbe. Itthoni tanáraim is folyamatosan nagyon sokat segítettek, mindenben támogattak. Rengeteget kellett tanulnunk ezekben a hónapokban.

– Miképp zajlott maga a verseny?

– Minden ország ugyanakkora létszámú csapattal vett részt a versenyen és a nemzetközi szabályok szerint olyan diákok, akik a verseny naptári évében nem töltötték még be a 16. életévüket. Az írásbeli részben egyéni feladatlapokat oldottunk meg, tesztfordulót és elméleti fordulót, a gyakorlatot pedig háromfős team-munkában kellett elvégezni. Az ott töltött 10 napból három napon zajlott a verseny, a többi időben különböző programokon vettünk részt. A legérdekesebb a két szafari volt, ahol különleges állatokat láthattam természetes élőhelyükön, gyakorlatilag testközelből. Kalandban egyébként sem volt hiány, különleges hely Botswana!

– Hasonló érdeklődésű diákok gyűltek össze a természettudományos olimpián. Mennyire sikerült megismerni egymást, illetve vannak olyan diákok, akikkel továbbra is tartod a kapcsolatot?

– A magyar csapat többi tagjával jó barátságba kerültünk, a mai napig szinte napi kapcsolatban vagyunk. Botswanában sokakkal megismerkedtem, közelebbi barátságba a spanyolokkal kerültem.

– Gondolom, hogy egy olyan tehetséges diák, mint te, nem áll meg ennél a versenynél. Mi lesz a következő erőpróba?

– A terveim között szerepel, hogy indulok ebben az évben is országos versenyeken a természettudományos tárgyakból. Jövőre pedig szeretnék próbálkozni az OKTV-vel.

– Büszkék vagyunk rád! További sok sikert!

Nagy Katalin

Hirdetés