Hivatalosan is megnyílt az idei adventi vásár a Széchenyi téren

Ma kora este hivatalosan is megnyitotta az idei Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásárt Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

Bár a hivatalos megnyitóra 17 óráig várni kellett, már az is belekóstolhatott az ünnepi hangulatba a Széchenyi téren, aki korábban érkezett meg. A szokásos vásári bódék már a helyükön voltak, a kézműves portékákat kínáló árusok, és a sokak által várt forralt boros standok is nyitva álltak.

A szegfűszeg, a szerecsendió, a fahéj és a narancs illata közepette pedig elérkezett az este 5 óra is. Péterffy Attila ünnepi beszédében örömét fejezte ki, hogy a pandémia okozta egyéves kényszerszünet után ismét megnyílhat a szokásos adventi vásár.

– Az ünnepvárás egy olyan időszak, amelynek éppen a közös élmények adják a lényegét – mondta a városvezető. – Ehhez a közös örömhöz nyújt hangulatos keretet a pécsi adventi vásár, amely már önmagában is széles körű összefogás eredménye, hiszen az önkormányzat mellett az egyetem, az egyházmegye, a Zsolnay-negyed és még számos intézmény és civil szervezet együttműködésével valósulhat meg idén.

Péterffy elmondta azt is, hogy célul tűzték ki: három év alatt teljesen meg akarják újítani a vásárt. Ennek első lépéseként idén több új helyszínt, így például a Pécsi Nemzeti Színházat és az Árkád Bevásárlóközpontot is bevonták a programokba – ahogyan arról a néhány nappal ezelőtti sajtótájékoztatón is beszélt már. Az előttünk álló hetekben lesznek új programok is, civil kezdeményezésre például adventi népi játékok és betlehemes felvonulás is, hétvégente pedig ökumenikus adventi gyertyagyújtással hangolódhatunk majd a karácsony közeledtére. Idén a város fényei is sokkal színesebbek lesznek, a városháza például különleges fényfestésben fog pompázni hétvégenként.

A polgármester beszéde végén felgyúltak az ünnepi fények a Széchenyi téren, és ezzel hivatalosan is megkezdődött az immár tízéves hagyományra visszatekintő adventi vásár. Az ünnepi pillanatokat Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegye általános helynökének gondolatai tették még meghittebbé.

Itt pedig megnézhetik az Advent Pécs oldal képgalériáját az ünnepi díszbe öltözött belvárosról:

PécsMa-fotók: Rajnai Richárd