Hoppál Péter: Pécs a nyugalomra és a biztonságra szavazott

Az elmúlt 5 év legjobb választási eredményét érte el a Fidesz-KDNP Pécsett, ismertette az EP-voksolás eredményeit Hoppál Péter országgyűlési képviselő. A Fidesz nagy fölénnyel lett az első Pécsett, a képviselő kiemelte, a pécsiek a nyugalomra és a biztonságra voksoltak.

Pécs főterén, a Hunyadi-szobornál tartott sajtótájékoztatón ismertette a vasárnapi EP-választás eredményeit Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő hétfőn reggel. Mint utalt rá, a helyszín sem véletlen, hiszen Hunyadi János a magyar szuverenitás és a keresztény kultúra védelmének jelképes alakja, és erről a kérdésről is véleményt nyilváníthattak az EP-voksoláson a magyar, így a pécsi választók is.

Hoppál Péter hangsúlyozta, a 43 százalékos országos részvételi arány minden eddigi EP-választást felülmúlt. Pécsett az országosnál is magasabb, 45,5 százalékos volt a részvételi arány, ez azt jelenti, hogy a pécsiek még inkább fontosnak tartották az európai parlamenti választáson való részvételt, fogalmazott a képviselő.

– Ebből és persze az eredményekből is következik az, hogy mind Pécs, mind Baranya mint határ menti térség, érzékelte annak a kérdésnek a súlyát, amit az EP-választás jelentett ebben az évben – hangsúlyozta Hoppál Péter. – Hiszen jól tudjuk, hogy mindaddig, amíg a határvédő kerítést fel nem építette az Orbán-kormány, addig az illegális migráció egyik fellegvára volt a megyénk. Mivel határozott lépést tett a kormányzat, ezért a bevándorlást sikerült a kerítés mögött tartani, igaz, a kerítést szinte minden éjszaka átvágják, és naponta halljuk a jelentéseket, hányan próbálnak átjutni.

Hoppál Péter utalt rá, egyes jelentések szerint a közép-európai régióban az emberkereskedelem már a drogkereskedelmet meghaladó mértékű pénzeket használ fel.

– Tehát olyan veszéllyel állunk szemben, amelynek a nyomása folyamatosan itt van tőlünk 20-30 kilométerre – hangsúlyozta Hoppál Péter, aki kiemelte, meg kell állítani a bevándorlást, ezt a feladatot kapta az Európai Parlamentbe most bejutott 13 Fidesz-KDNP-s képviselő is. Közölte, a pécsiek kiemelkedő mennyiségű szavazata is ott van e cél mögött. Hangsúlyozta, ezt csak a kormánypárt képviselői tudják elérni Brüsszelben, hiszen az ellenzék sajnos a bevándorlást támogató szavazatokat adott le az elmúlt ötéves ciklusban az Európai Parlamentben.

– Úgy látjuk, hogy a vasárnapi választás mind országosan, mind pécsi tekintetben egyértelműen a kormányzó erő megerősödésével járt együtt, a Fidesz-KDNP-re leadott szavazatok száma növekedett, és az ellenzék bukásával járt együtt – emelte ki Hoppál Péter, aki megköszönte a választóknak, hogy Pécsett is többen támogatták a Fidesz-KDNP-t, mint korábban.

Az elmúlt öt év legmagasabb Fidesz-KDNP-támogatottságát kaptuk meg most a pécsiektől, ez rendkívül értékes, és nagyon hálásak vagyunk érte – mondta Hoppál Péter. Elmondta, mintegy 43 százalékot ért el a Fidesz-KDNP Pécsett, ez magasabb, mint az előző öt év EP-, önkormányzati és országgyűlési választási támogatottsága. – Azt hiszem, hogy a munka gyümölcse beérett – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Az ellenzékről szólva közölte, a Jobbik alig több mint 5 százalékos pécsi eredménye után meglátása szerint le kell vonnia a pártnak a következtetéseket, és utalt rá, tavaly még azt hirdette a Jobbik, ők a második ellenzéki erő, a néppártosodás pedig siker számukra. Közölte, úgy látják, a Jobbik agresszív parlamenti kommunikációját nem díjazták a pécsiek.

A másik nagy bukás Pécsett az MSZP szereplése, hiszen bár itt az országos átlag felett szerepeltek 7,7 százalékkal, de az, amit az MSZP korábban hirdetett, hogy Pécs a szocialisták erős bástyája, mára ledőlt, mondta Hoppál Péter. A képviselő kiemelte, az MSZP korábbi támogatottsága a harmadára, negyedére esett vissza, ami az országos és helyi politikájukról is világos bizonyítványt állít ki.

Hoppál Péter vázolta, a DK és a Momentum az országos átlagnál magasabb támogatottságot kapott mintegy 20, illetve 13 százalékkal.

– Azt érzékeljük, hogy a helyi DK és a helyi Momentum ugyanakkor nem fogja tudni birtokolni a szavazók bizalmát – emelte ki Hoppál Péter, utalva a DK helyi vezetéséből kiszivárgott hangfelvételre is, amely egyebek mellett arról tanúskodik, belső válság van a helyi DK-ban, nincsenek képviselőjelöltjeik az őszi választásra. A Momentumról szólva Hoppál Péter úgy fogalmazott, a korábbi LMP-s szavazótábort „átvezényelték” a Momentum mögé, míg az LMP gyakorlatilag megszűnt létezni, itt egyfajta átrendeződés történt. Kiemelte továbbá, tapasztalataik szerint a momentumos aktivisták mind az utcán, mind a szavazókörökben agresszív magatartást mutattak.

A pécsiek viszont a nyugalomra és a biztonságra szavaztak a vasárnapi választáson, és a jövőt is erre kell építenünk – emelte ki Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő. – A pécsiekkel, megköszönve a növekedő támogatásukat, illetve a kormánnyal együttműködve a jövőben is további eredményeket szeretnénk elérni a város fejlesztésében.

Hirdetés