A Hősök terén tartja fent a rendet Pécs egyetlen Poldi bácsija, aki nő

A város egyetlen „Poldi nénijével” találkoztunk, aki Pécs egyik legkevésbé jó hírű környékén, a Hősök terén tartja fent a rendet.

hirdetés

Pécsett Páva Zsolt polgármester kezdeményezésének köszönhetően 2012 óta találkozhatunk Poldi bácsikkal, azokkal a lelkes idős parkőrökkel, akik nap mint nap felügyelik a pécsi közterületek tisztaságát és rendjét. A parkőrök megbízatása decemberben lejár, de az évek óta sikeres és az ország más városai által is lemásolt mintaprogram folytatódik. Tehát a történelmi belvárosban, Uránvárosban és Kertvárosban dolgozó Poldi bácsik mellett tovább folytatja fontos és mára már széles körben elismert munkáját a város egyetlen „Poldi nénije” is, az 58 éves Balog Zoltánné, aki Pécs egyik legkevésbé jó hírű környékén, a Hősök terén tarja fent a rendet. A kemény hölggyel pedig senki nem szórakozhat.

 

Ismer a környéken mindenkit

Balog Zoltánné jól ismeri a Hősök terét, hiszen régóta Árpádtetőn lakik férjével és nevelt fiával. A korábban vendéglátásban és pécsi közfoglalkoztatottak vezetőjeként is dolgozott nő már több mint fél évtizede járja a teret és környékét, szemetelőkre, tiltott helyen cigizőkre, nyilvános helyen piálókra vadászva.

– Örülök és büszke vagyok arra, hogy én vagyok az egyetlen nő a Poldi bácsi programban, ahogy annak is, hogy ott dolgozhatok, ahol lakom, ahol ismernek és ahol ismerem az embereket. Megtiszteltetés volt számomra, hogy a Pécsi Közterület-felügyelet ide helyezett – mondta.

Senki nem szemetel, amíg ő figyel a környékre

Feladatai közé tartozik – mint fogalmazott – azt figyelni, hogy a parkban sétálók szemetelnek-e, hogy a tér melletti buszmegállókban dohányoznak-e, de a téren található játszótér állapotát is felügyeli, valamint az esetleges vandalizmusok ellen is ő lép fel elsőként.

– Annyira nem nehéz a dolgom, itt nőttem fel, ide jártam iskolába is, megért engem itt mindenki és én is megértetem velük magamat. Általában elsőre szót fogadnak nekem, de persze néha keményebben kell szólni azoknak, akik szemetelnek vagy tiltott helyen dohányoznak, isznak. Sokan mondjuk csak akkor hallgatnak rám, amikor közlöm velük, hogy a közterület-felügyeletnél dolgozom. Eleinte ezt nem fogták fel, de most már nem szólnak be, nem piszkálnak, úgy érzem, hogy elfogadnak és tisztelnek – mesélte Balog Zoltánné.

Tisztelik, de keményen lép fel a szemetelőkkel és dohányzókkal szemben

Találkozásunkkor meg is tapasztalhattuk, hogy milyen szigorral lép fel a város egyetlen „Poldi nénije” a tér rendjét megbolygatókkal: egy buszmegállóban rágyújtó nőt volt kénytelen távolabb kísérnie, hogy a dohányfüst ne zavarja a többi várakozót. Persze a cigicsikk is a szemetesben landolt, és nem a földön.

Hirdetés