Az ország első és egyetlen fényfesztiválja idén is kihagyhatatlan lesz.

Feltehetően nem újdonság senki számára, hogy a Zsolnay Fényfesztivál nem csak a város, hanem az ország egyik legszebb és leglátványosabb fesztiválja. Az évről évre egyre fejlődő fesztivál idén szeptember 30. és október 3. között kápráztatja el a pécsieket és a városba látogatókat. A szakmai körökben világszinten elismert rendezvény idei érdekességeit és újdonságait szerdán mutatták be a szervezők a Cella Septichora Látogatóközpontban.

Zádor Tamás, Ruzsa Csaba, Bleszity Péter, Tapodi Gabriella

– Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt a fényfesztivál, de idén szerencsére nem fog. Sokan bíztunk abban, hogy a Pécs Nyitva kampány során vissza fog tudni térni ez a nagyszabású rendezvény. Az elmúlt hosszú időszakban a szervezők nagyon sokat dolgoztak ezért azon, hogy a szakmai program összeálljon, és hogy a fesztivál közegészségügyileg is megfeleljen az elvárásoknak. Örülök, hogy ez sikerült, hiszen azt látjuk, hogy a Zsolnay Fényfesztivál a marketingkutatásaink alapján kezdi kinőni magát, évről évre rengeteg látogatót vonz a városba – mondta Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere.

Ezt követően Bleszity Péter, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője kiemelte, hogy az országosan és világszinten is kiemelkedő fényfesztivál szervezése több mint fél évig tart, ezt pedig az elmúlt év során nagyban megnehezítette a vírus.

– Egy utolsó hajrát meg kellett tenni ugyan, de úgy gondolom, hogy a fesztivál programja bizonyítani fogja, hogy mekkora munka áll a háttérben – fogalmazott a ZSÖK NKft. ügyvezetője.

A sajtótájékoztatón ott voltak a „fénylények” is

Mint mondta, az idei fesztiválon megpróbáltak kilépni a belváros határain túlra: a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának új elméleti tömbjénél lesz látható majd egy új – az egyetemmel közösen tervezett – idegpályát ábrázoló 5-6 méteres installáció, amivel többek között a város számára rendkívül fontos réteg, a hazai és a külföldi egyetemisták figyelmét szeretnék megragadni. Új helyszínként említette Bleszity Péter még a Civil Közösségek Házát, a Cella Septichorát, valamint a Csontváry Múzeumot, utóbbiban Csontváry Kosztka Tivadar cédrusfái elevenednek meg egy interaktív audiovizuális installációnak köszönhetően. Idén ráadásul már nem csak este láthatunk érdekes fényprogramokat, hanem nappal is: a Dischka Győző utcai evangélikus templom udvarán egy színreflexiós térvetítést láthatunk majd.

Hozzátette, hogy a fesztivál fókuszország projektjének célpontja idén Horvátország: Zágráb, Pula és Eszék fényfesztiváljai mutatkoznak majd be a Káptalan utcában, erősítve a két ország közötti szoros kulturális kapcsolatokat.

Idén is sétálhatunk a fényszőnyegen

Tapodi Gabriella, a Zsolnay Fényfesztivál fesztiváligazgatója elmondta, hogy a Zsolnay Fényfesztivál abban különbözik Európa hasonló fesztiváljaitól, hogy nem csupán a fényművészet kap teret, hanem a szakmai és családi programok, valamint az újcirkuszi és utcaszínházi előadások és koncertek is. Utcaszínházi műsorokat és látványos, különleges cirkuszi show-kat láthatunk – folytatta – többek között a Nagy Lajos Gimnázium és az egyetemi könyvtár udvarán, valamint a Horvát Színházban is. Mindemellett a négy nap alatt több mint 20 koncert lesz a fesztivál alatt – mondta Tapodi Gabriella.

Hangsúlyozta, hogy a Fény Útja hagyományos belvárosi helyszíneit a jelenlegi szabályozások alapján szabadon bejárhatják az érdeklődők, de a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny, az utcaművészeti programok és koncertek látogatásához védettségi igazolvány szükséges (a kijelölt pontokon be kell mutatni az igazolványunkat, ezután kapunk karszalagot).

A PROGRAMOK NAGY RÉSZE INGYENES, DE A FÉNY ÚTJA EXTRA FIZETŐS PROGRAMJAIHOZ KARSZALAGOT KELL VÁLTANI.

A dzsámit idén is látványosan festik meg

Zádor Tamás, a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny szakmai partnere, a Kiégő Izzók alapító tagja elmondta, hogy idén a verseny díjazása „demokratikusabbá” válik: nemcsak első, második és harmadik díjakat fognak osztani, hanem a fődíj mellett mind a 10 világszinten ismert és elismert versenyző – akit a több mint 30 pályázó közül beválogatott a nemzetközi szakmai zsűri – fényalkotását elismerik. A közönségdíjas művet pedig a következő fényfesztiválra automatikusan meghívják.

Fuse: Multiverse 5.1 – ezt is láthatjuk

A fényfestőverseny péntek-szombaton este 19 órakor indul, a 40-45 perces show ezután nagyjából óránként indul újra egészen 23 óráig, vasárnap este pedig jön az eredményhirdetés.

A Zsolnay Fényfesztivál programjáról részletesebben itt írtunk, néhány izgalmas eseményt azonban az alábbiakban meg kell említeni:

  • A pécsi belvárost átszelő Fény Útján 23 helyszínt sétálhatunk végig.
  • New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után először Pécsen csodálhatjuk meg Vicsek Viktor és a Limelight Talking Heads című alkotását: az installáció két darab 3 méteres fejből áll, melyeken 4 ezer LED-lámpa világít. A dinamikus szoborkompozícióban a fejek a lámpák felvillanásával kommunikálnak, arckifejezésük a mondanivalóval együtt változik, érzelmeket fejez ki.
A Talking Heads című installáció
  • A Cella Septichorában tekinthetjük meg a fuse* nevű olasz fényművész kollektíva Multiverse 5.1 című művét.
  • A dzsámi 360 fokos vetítése mellett fényárban úsznak majd a főtér épületeinek.
  • Fényfestést kap a Barbakán bástyája és a várárok.
  • A nemzetközi utcaszínházi, tánc-cirkuszi, ledes- és tűzzsonglőr-társulatok lélegzetelállító előadásai mellett magyar, perui és brazil művészektől is tanulhatunk zsonglőrködni.
  • A koncerteken a vizuális élmény is meghatározó lesz, fellép többek között a Zagar AV Experience, DJ Bootsie, a Pozvakowski, és a Pátkai Rozina által vezetett MINKA is.

A Zsolnay Fényfesztivál honlapját érdemes böngészni minden további információért.