Igazi erdei közösségi térré változik a Mandulás

Archív fotó

Valamennyi állomás megújul a Mandulás erdei tornapályáján és újranyit a felújított Sós-hegyi kilátó. A munkák hétfőn kezdődnek a Pintér János Parkmegújítási Program keretében – tájékoztatta lapunkat a pécsi önkormányzat.

A Mandulás tornapálya pontjait 2020-ban mérte fel először a Biokom NKft., a szakemberek összegezték a hiányosságokat és a nagyobb javításokat, majd év végén néhány kisebb felújítást hajtottak végre. Akkor kerültek ki új padok és pollerek (parkolásgátló oszlopok) a kirándulók nagy örömére a Mandulás játszótérre – derül ki a városházi közleményből.

A tornapálya 15 állomáshelyére kiterjedő felújítás május 10-én kezdődik.

A teljes rekonstrukció ideje alatt az eszközöket nem lehet használni, de a nyár közepére biztonságosan és megszépülve várják majd a látogatókat.

Topán László, a terület önkormányzati képviselője, aki saját képviselői keretéből támogatta a felújítást, elmondta, az a cél, hogy a mozogni vágyók az erdőben, a friss levegőn változatos és korszerű eszközökön edzhessenek. Hozzátette, maga is gyakran sportol a Mecsekben, ezért örül annak, hogy az elmúlt években egyre rosszabb állapotba került tornaszereket végre fel tudják újítani.

Az információs táblák is megújulnak, részletes, közérthető piktogramokkal és leírásokkal segítik majd a használatot. A ciklus végére, 2024-re a nagy tornapálya fordulóját is szeretném rendezetté tenni és itt egy pihenőhelyet kialakítani padokkal, beülőkkel, hogy valódi erdei közösségi térré váljon a környék

– közölte a képviselő.

A cél, hogy igazi közösségi tér lehessen a Mandulás (archív fotó)

A tornapálya felújítását a Biokom erdőgazdálkodási részlege végzi. A teljes felújítás előreláthatólag két hónapig tart, teljes költsége megközelíti a 7,5 millió forintot. A beruházást Topán László mellett Siposné Bikali Éva képviselő is saját keretéből támogatja.

Meixner Barna, a Biokom NKft. ügyvezető igazgatója a nagyszabású munkák kapcsán azt is megosztotta, nem messze a Mandulástól, a kőből épített Sós-hegyi kilátó is megújul, mely sajnos már évekkel ezelőtt balesetveszélyessé vált, le kellett zárni. Megsemmisült a villámhárító, a tető beázott, nagy gondot jelentettek a tetőről lehulló cserépdarabok.

Az épületet teljes egészében felújítjuk, így év végétől már egy megújult kilátót használhatnak majd a mecseki kirándulók, akiknek páratlan látványban lehet részük, ha fellátogatnak a kilátó legfelső szintjére

– foglalta össze Meixner Barna.

A Sós-hegyi kilátó rekonstrukciója 2,5 millió forintba kerül, a felújítást Csaba István támogatja képviselői keretéből.

A Pintér János Parkmegújítási Programról
A Biokom Nkft. célul tűzte ki Pécs zöldterületeinek újraélesztését. A Tettyén örökzöld növényekből arborétumot létrehozó, botanikai érdeklődésű pécsi banktisztviselőről, Pintér Jánosról elnevezett program részeként minden évben több zöldterület, park, kirándulóhely újul majd meg. A vállalat a parkok megszépítését részben saját erőforrásból, részben az önkormányzati képviselők támogatásából valósítja meg. A program keretében a Biokom idén a Niké-szobor környezetének rendezését, a tettyei panoráma-sétány megújítását, a Mandulás tornapálya és a Sós-hegyi kilátó felújítását, a Malomvölgyi parkerdő, a Puskin tér és a Jánosi Engel Adolf tér (Árkád park) megújítását végezné el.