Az országos átlagnál is nagyobb mértékben emelkedtek a bérek Baranyában, derül ki a KSH legutóbbi statisztikájából, de a gyakorlatban is sok dolgozó vehette észre, többet utalnak a számlájára. Budapest bérfölénye ugyanakkor még mindig hatalmas – nemcsak Baranyához, hanem minden megyéhez viszonyítva.

Az elmúlt időszakban számos munkáltató jelentette be, emeli dolgozói bérét, olykor jelentős mértékben – elegendő például a kereskedelemben az Aldi, a Lidl és a többi lánc bérversenyére gondolni. A folyamatból az állam sem maradt ki, legutóbb az egészségügyben dolgozók fizetését emelték. Pécsett a város legnagyobb ipari foglalkoztatója, a több mint 1250 dolgozóval rendelkező Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. közölte, tavaly átlagban 10 százalékkal nőttek a fizetések, erre az évre pedig több mint 11 százalékos emelésről egyeztek meg a szakszervezettel.

A Hauni, Pécs legnagyobb ipari foglalkoztatója tavaly és idén is bért emelt

A KSH legutóbbi, 2017 egészét vizsgáló negyedéves statisztikája szerint Baranyában 15 százalékkal nőttek átlagosan a bérek a 2016-os évhez képest, ez magasabb, mint az országos 12,9 százalék.

A legkisebb bérnövekedés Budapesten volt, itt azonban az alaphelyzet is sokkal jobb: a bruttó bér a fővárosban tavaly év végén 376 841 forint volt, ennek a közelébe sem jutott egyetlen megye, még az Audi-fellegvár Győr-Moson-Sopron sem. A nagy különbséget jól mutatja, hogy a fővárosban magasabb az adózás utáni, azaz nettó bér (több mint 250 ezer forint), mint a Szabolcs-Szatmár megyei adózás előtti, azaz bruttó fizetés (207 139 forint).

A bérek tekintetében egyértelműen Kelet-Magyarország a sereghajtó, a legkisebb nettó, azaz adózás utáni átlagbér a Nyíregyháza központú Szabolcs-Szatmárban van, alig több mint 137 ezer forint. Ezt követi Békés, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén megye.

Nagyon sok ágazatban történt béremelés

Baranya megye a több mint 160 ezer forintos nettó átlagbérrel a megyék között a középmezőnyben van, a bruttó átlagfizetés pedig 240 826 forint. Egy évvel korábban, 2016 végén 209 325 forint volt a baranyai dolgozók átlagos bruttó fizetése. A nettó bérek esetében viszont tudni kell, hogy a statisztikai hivatal a gyermekek utáni adókedvezmény nélkül számol, azaz a családos, gyereket nevelő dolgozó szülők esetében magasabb a „kézbe kapott” összeg.

hirdetés

Hirdetés