Vannak éttermek, ahol kevésbé tolerálják a hangosabb, örökmozgó gyerekeket, jobb helyeken azonban fel vannak vértezve a kis ámokfutók ellen. Nem könnyű egy hosszú vacsora alatt végig lefoglalni a piciket, egy vendéglátóegységnek viszont érdemes felkészülnie a hasonló helyzetekre, hogy ne kelljen hazazavarni a vendégeket a porontyokkal együtt.

Nem kérdés, hogy ha gyerekkel tervezünk étterembe menni, akkor ez nem egy halk, békés és zökkenőmentes estét vetít előre, de nem szabad megijednünk, hiszen néhány íratlan szabály betartásával mindenki számára nyugodt vacsoraélményben lehet részünk.

hirdetés

Van pár dolog, amit a család tud tenni, és van néhány, amit az éttermek tesznek meg a vendégeknek a zökkenőmentes este érdekében. Ennek mentén csokorba szedtük pécsi éttermek ajánlásával, hogy mire érdemes figyelnünk nekünk, szülőknek, hogy ne forduljon át rémálomba az este.

1. Érdemes gyerekbarát éttermet választanunk!

Pécsen szerencsére rengeteg szuper hely van a családosoknak, ahol van etetőszék, elfér a babakocsi, van játszósarok, színező és játékok, amik lekötik a piciket addig, amíg nem jön a vacsi, vagy ha már elfáradtak az este folyamán. Csak hogy néhányat említsünk a teljesség igénye nélkül, ilyen a Nana bistro&bar, a Balkán Bisztró, a N-Eozin Grillterasz & Kultúrpark, a Korhely pub és még sorolhatnánk. Vass József, a Korhely pub étteremvezetője elmondja, hogy náluk a degukkal teli terrárium rendre leköti a gyerekek figyelmét, de vannak még képességfejlesztő játékok és színezők is a gyereksarokban.

Az étterem elrendezése is „életmentő” lehet; a hermetikusan elzárt, de izgalmas környezettel kecsegtető éttermekben akár szabadon is kószálhatnak a rosszcsontok, hát még ha játszótér is van, mint például a Bagolyvár Vendéglő és Fogadóban és a Tettye Vendéglőben! A Bazárban a gyereksarok mellett – ahol vannak játékok, plüssök, színezők, foglalkoztató könyvek, színes ceruzák – a passzázson mágnes- és rajztábla is van, de találunk itt baba-mama vécét is, feltöltve popsitörlővel, pelenkával, popsikrémmel és nedves toalettpapírral, az etetőszékről már nem is szólva.

2. Jelezzük, hogy gyerekkel érkezünk, és olyan asztalt foglaljunk, ami „biztonságosabb”

A Nana bistro&barban foglalás esetén automatikusan megpróbálják a családosokat az étterem picit intimebb részében fogadni, ahol kevesebb „veszély” leselkedik a kis ámokfutókra. Ha ezt nem teszi meg automatikusan egy étterem, akkor telefonban jelezzük, hogy gyerekekkel érkezünk, hogy olyan asztalt foglaljanak nekünk, amik távolabb vannak a konyha csapóajtójától, a meredek lépcsőtől vagy esetleg a bejárattól, ahol ki-be jönnek a vendégek és a pincérek.

3. Indulás előtt tisztázzuk a szabályokat!

Jozifek Csilla, a Művész Presszó és a Bazár vezetője elmondja, hogy induláskor mondjuk el a gyerkőcöknek, hogy hova megyünk, mit fogunk csinálni, mit illik majd és mit nem. Mikor megérkezünk az étterembe, érdemes elmondani a piciknek, hogy hova szabad felmenni, felmászni és hova nem. Általában a rohangálás előrevetíti a baleseteket, ezért arra hívjuk fel mindenképpen a porontyok figyelmét, hogy a futás tabu.

4. Ne engedjük szabadjára a gyereket!

Vass József felhívja a figyelmet, hogy bármennyire is gyerekbarát az étterem, a szabadon futkározó gyerekek óhatatlanul baleseteknek vannak kitéve. A csapóajtó vagy a pincér lába elé lépő picikre forró leves löttyenhet, vagy beverhetik a buksijukat, ezért tartsuk őket szem előtt végig, az este folyamán.

– Az, hogy a gyerekek számára vannak lehetőségek játszani, nem azt jelenti, hogy szabadon lehet engedni a gyerekeket. Egy vendéglátóegység nem bevásárlóközpont – teszi hozzá az étteremvezető.

5. Készüljünk az estére: fárasszuk ki a csemetét!

A gyakorlott szülők tudják: nem szerencsés, ha tele van energiával a gyerek, de az sem, ha teljesen „le vannak merülve az elemek” – előbbi ámokfutáshoz, utóbbi hisztihez vezethet, ezért érdemes eltalálni az arany középutat, és úgy érkezni a vacsorára, hogy optimális a pici „töltöttségi szintje”. Tudjuk, vékony ez a határ, de a család és a barátok estéjét mentheti meg, ha előre gondolkodunk!

6. Készüljünk mi is: vigyünk játékokat, ha minden kötél szakad!

Plusz pont, ha visszük a gyerek kedvenc játékait, netán a rollert és a görkorcsolyát, ahol van lehetőség használni őket. Persze, ahogy korábban említettük, ne hagyjuk a gyerekeket felügyelet nélkül!