A Zsolnay Negyed parkjában sétálva számos gyönyörű kültéri szoborral találkozhatnak az ide látogatók. A látványos, nagyméretű kékmázas vázák a legnépszerűbbek közé tartoznak, szinte hívogatnak, hogy egy fotó erejéig melléjük lépjen az ember. De a történetük sem semmi, kiderül például az is, hogy mi köze van a vázákhoz Pallasz Athéné átkának.

Mikor készültek?

A kék vázák tervezője a szecessziós időszak neves építésze, az osztrák Friedrich Ohmann. 1906-ban készültek a pécsi Zsolnay-gyárban, eredetileg bécsi megrendelésre, a bécsi Városi Parkba.

Milyen nagyok?

A vázák valóban embernagyságúak, hiszen pontosan 183 centiméter magasak.

Miért van belőlük több példány?

A Zsolnay-gyárban jellemző volt, hogy minden megrendelésből (a szobrokból és épületdíszekből is) készítettek másod- és harmadpéldányokat is, és ezekből elhelyeztek egy-egy darabot valahol a gyár területén, a kertet is a saját termékeikkel dekorálták.

A Zsolnay Negyeden kívül hol van a többi kék váza?

A kék vázákból összesen 11 darab készült el, hatot Bécsbe szállítottak, kettő a szerbiai Palicsra került, Pécsett pedig három példány maradt (kettő a Zsolnay-gyár kertjében, egy váza pedig az egykori Rózsakert étterembe került). Az idők során több váza megsérült vagy megsemmisült, mára már csak néhány maradt meg eredeti állapotában.

Mi díszíti őket?

A vázák első oldalán középen plasztikus Gorgó-fej látható, melyet két oldalt szimmetrikusan elhelyezkedő íves drapériacsík köt össze a vázafülekkel. A Gorgók görög mitológiai lények, Phorküsz tengeristen három lánya, akik eredetileg gyönyörűek voltak, de megsértették Pallasz Athéné istennőt, aki ezért haragjában rúttá változtatta őket. A kígyóhajú lények olyan ijesztőek voltak, hogy aki rájuk nézett, kővé vált.

Hol tudhatok meg többet?

Boško Krstić szerb írót annyira magával ragadta a titokzatos kék vázák története, hogy könyvet is írt a témában, mely magyarul Az azúr őrzőinek legendája címmel jelent meg. Az óriás vázák kicsinyített mását is legyártották több példányban, a Rózsaszín Zsolnay Kiállításon megtekinthető egy kisméretű rózsaszín mázas változat.

(x)

Hirdetés