Indiából érkezett miniújság a pécsi gyűjtőnek

Nem akármilyen újsággal bővült a pécsi Tari József gyűjteménye. Indiából érkezett egy pénzérme méretű, portugál nyelvű lap Pécsre. A gyűjtő elmondta, hogy érdekessége abban rejlik, hogy a borítékban a mini mellett az eredeti újság is benne volt, így most már mindkettő a pécsi gyűjtő polcán áll. 

A világ legkisebb könyveit gyűjti, ötödik emeleti panel lakásának egyik szegletében Tari József. A pécsi gyűjtő pár napja két mikro méretű könyvért cserébe portugál újsággal gyarapította gyűjteményét.

– Egy indiai gyűjtő írt rám, hogy van nála egy ilyen érdekesség és ha érdekel, akkor cserélhetnénk is. Én két mikro méretű könyvet ajánlottam neki, sportos témájúakat. Ezt elfogadta, így ment is a posta – mondta Tari József.

Kipárnázott borítékokban érkeznek a csodák 

A zöld dobozban a magyar újság 17 x 25 mm, míg a portugál 18 x 25 mm.  

A portugál újság, ami egy ’90-es években kiadott újság mini változata nem kelthetett túl nagy feltűnést a postán, hiszen egy sima borítékban érkezett, amibe az eredeti lap is belefért.

– Nem kell ezeknek nagy csomag, a két kis mikrokönyvet kipárnázott borítékban adtam fel Indiába a gyűjtőnek – mondta Tari József.

Tari Józsefnek 5200 könyve van – igen ilyen aprók!

A nem ritkán több száz oldalas minicsodák között bőrkötésűek, aranyszegélyűek, sőt még tűzzománc borítósok is vannak. A legérdekesebb tulajdonságuk azonban a méretük – Tari József is ebbe szeretett bele.

Ezek a könyvecskék alig érik el az egy centiméteres szélessége 

Feleségéről is van már minikönyv

Tari József egyik legnagyobb becsben tartott minikönyve azonban a felesége munkásságáról szól, aki a Zsolnay-porcelángyárban hivatásos iparművész volt. A róla szóló könyvet idén mutatták be, majd el is készült a mini változata.

Évszázados

Azért ő sem olvasta el az összes könyvét

Az apró alkotások elterjedése a 16. századra tehető. Eleinte főleg kisméretű imádságos könyvek voltak, amit az emberek bárhová magukkal vihettek. Másrészt a nyomdászok egymás között is versenyeztek, hogy ki tud minél kisebbet nyomtatni. Magyarországon az 1970-80-as években nyomtatták a legtöbbet, évente több száz darab készült el.

40 éve kezdte el gyűjteni

Tari József fiatal nyomdászként kezdte a gyűjtést, ami számára mára viszont jóval több, mint egy egyszerű hobbi. A világ minden pontjáról szerzett már be könyvecskét, sőt rokonai is küldenek neki.

Hirdetés