Ingyen kapnak gyerekkönyvet a pécsi ovik és sulik

A pécsi önkormányzat támogatásával adták ki a Csipkefa című gyermekkönyvet Sólyom Katalin színművésznő kezdeményezése nyomán. A gyermekkönyv első példányait ünnepélyes keretek között kedden adták át a Móricz Zsigmond Téri Óvodában, mely kötetből valamennyi pécsi óvoda és iskola kap majd.

Remények szerint nemsokára iskolai segédkönyvként fog szolgálni az a Csipkefa című népköltészeti gyűjtemény, mely a születéstől a halálig kíséri végig a főszereplő történetét a néphagyomány mondavilágából származó versekkel, dalokkal és rigmusokkal. Sólyom Katalin színművész, a kötet szerzője nem csak a gyűjtemény révén népszerűsíti a népköltészet-oktatást, Csipkefa című gyermekműsorát több évtizede játssza folyamatosan, a történetből pedig pécsi előadás is készülhet a közeljövőben.

Őri László kultúráért felelős alpolgármester a jelképes átadón elmondta, hogy két évvel ezelőtt kereste meg őket Sólyom Katalin, Jászai Mari-díjas színművész azzal, hogy egy olyan gyűjteményhez kérjen támogatást, mely a magyar népköltészet és néphagyomány mondavilágából merít.

– Az egyre gyorsuló, digitalizálódó világ elvonja mind a gyermekek, mind a szülők figyelmét a népköltészetben gyökerező kincseinkről, holott a gyermekek egészséges lelki és érzelmi fejlődéséhez elengedhetetlen a mondókázás, verselés, mesélés. A Csipkefa hagyományteremtő kötet, ezen összefogás eredményeként, valamennyi pécsi óvoda és iskola polcán ott lesz majd – hangsúlyozta Őri László kedden.

A népköltészeti gyűjteménnyel egyszerre jutnak a pécsi intézmények egy hiánypótló kiadványhoz, és a gyermekek megismerkedhetnek a népköltészet, egyben Baranya kincseivel. A kötethez egyébként pécsi óvodások készítették az illusztrációt, elkészítésében pedig Andrásfalvy Bertalan, néprajzkutató segédkezett.