A Modern Városok Program keretében két új épülettel gazdagodik a PTE Műszaki és Informatikai Kara és ezzel Pécs is: az összesen csaknem 700 millió forintos beruházás ünnepélyes alapkőletételét szerdán tartották Pécsett.

hirdetés

Az építészhallgatók új alkotóműhelyt, a gépészek laborépületet vehetnek birtokba várhatóan a jövő év elején, a Modern Városok Program keretében ugyanis két újabb pécsi építkezés kezdődött el. Az összesen csaknem 700 milliós beruházás ünnepélyes alapkőletételét szerdán tartották. Medvegy Gabriella, a műszaki kar dékánja az eseményen azt hangsúlyozta, több évtizedes adósságot törleszt ezzel a pécsi mérnökképzés, az új létesítményeket többek között az ipari formatervezők és a belsőépítészek használhatják majd.

Az építési terület: jövőre itt két új csarnok áll már

Páva Zsolt, Pécs polgármestere felidézte, hogy 2015-ben a kormány és Pécs önkormányzata közösen határozták meg a Modern Városok Program helyi fejlesztési irányait, és úgy döntöttek, több más fontos beruházás mellett mintegy 24 milliárddal támogatják a pécsi felsőoktatást is (ez az összeg azóta már csaknem 1 milliárd forinttal emelkedett is). A mostani beruházás is ennek a része, és nagyon fontos szerepe van, mivel jelentős a piaci igény a jól képzett mérnökök iránt. Páva Zsolt egyebek mellett azt is hangsúlyozta, hamarosan elkezdődik a régió legnagyobb fejlesztése, a paksi atomerőmű bővítése, már tárgyaltak is az egyetemmel a kérdésről, hiszen fontos, hogy ebből az óriási gazdasági lehetőséget rejtő fejlesztésből közvetlenül vagy áttételesen, de Pécs is részesülhessen.

Jenei Zoltán, a PTE kancellárja beszédében többek között azt mondta, bízik benne, hogy a pécsi mérnökképzés még a mostaninál is magasabb szakmai színvonalat érhet el a fejlesztés révén. Berke Gyula, a PTE rektorhelyettese vázolta, a Modern Városok Program egyik fő célkitűzése az egyetem nemzetköziesítése, azaz még több külföldi hallgató fogadása. E téren a műszaki kar nagyon jól áll, a jövő tanévben a külföldi diákok száma elérheti a 600-700 főt. Berke Gyula rektorhelyettes beszédében külön megköszönte Pécs önkormányzatának, hogy a Modern Városok Programban támogatta az egyetem fejlesztési elképzeléseit.

Ünnepélyesen tették le az alapkövet

Az ünnepélyes alapkőletételen az is kiderült, a mintegy 700 milliós beruházás a jövő év elején fejeződhet be, várhatóan 2019 január-februárjában használhatják a két új épületet a pécsi mérnökhallgatók.

Milliárdokat hoz a városnak évente
Ahogy az ismert, a Modern Városok Program pécsi beruházásairól 2015-ben állapodott meg Orbán Viktor kormányfő és Páva Zsolt polgármester. A fejlesztési terv egyik eleme az egyetemfejlesztés volt, mégpedig azért, mert az egyben a város gazdaságfejlesztési sarokpontja is. Többször beszámoltunk róla, hogy az itt tanuló külföldi egyetemisták milliárdokat költenek el a városban. A cél 2015-ben az volt, hogy az akkori 2300-as külföldi hallgatói létszámot 5000-re emeljék – ez valószínűleg elérhető lesz, hiszen már bőven 4000 fölött van a regisztrált külföldi hallgatók száma. Az új egyetemi beruházások ugyanakkor természetesen nem csak a külföldi, hanem a magyar diákok érdekeit is szolgálják, és Pécs számos új beruházással gazdagodik.
hirdetés