Jön! Jön! Jön és szinte itt is van a mézédes vajszlói dinnye!

Nehezen indult, de tovább is tarthat az idei dinnyeszezon – mondják a baranyai termelők. A mézédes Vajszlóit a napokban kezdték szüretelni és helyenként már árusítják is, de az igazi dömping most jön. A külföldről behozott dinnyékkel szemben a hazai kilója jóval olcsóbban, 200-250 forinttól kapható.

hirdetés

Az esős, hűvösebb májusi időjárás miatt a szokásosnál két héttel később indult be a hazai dinnyeszezon. Jó hír viszont, hogy már találkozni a vajszlói mézédessel az utak mentén.

Miről ismerjük meg? Sárgább és sárosabb is!

Nem elég, ha kiírják, hogy vajszlói, hiszen sokan visszaélnek ezzel a jelzővel. A hazai dinnyék többsége jóval sárgább hasú, mint a külföldről behozott, import áru.

Vajszlón és környékén megkezdték a szüretet

– A külföldi dinnyéket 80 százalékos érettséggel szüretelik, majd egy-két hétig kamionokban utaztatják. Ez idő alatt már nem éri azokat természetes napfény, így színük is egészen más, mint a hazai dinnyéknek – mondja Rabb Tamás vajszlói dinnyetermelő.

Így elsősorban a színe alapján is megállapítható, ha valaki már hazait vásárol, de aki biztosra szeretne menni, az a termékmegjelölést is keresheti a dinnyéket.

– Aki tagja a Magyar Dinnyetermelők Szövetségének, az kaphat ilyen kis matricát és rá is ragaszthatja a dinnyéjére – teszi hozzá Rabb Tamás.

Négy számból álló kód alapján vissza tudják keresni, hogy mikor érett be a gyümölcs

Mennyi a hazai gyümölcs ára?

A hazai görögdinnyék ára 200-250 forintról indulhat. Ez persze a szezon beindulásával csökkenhet. De sárgadinnyék terén sincs ok a panaszra, hiszen 350-400 forintért már beszerezhető abból is a hazai. Az utak mentén és a boltokban is találkozni még olyan külföldről behozott sárgadinnyével, aminek kilója 500-600 forint. Így nemcsak az íze miatt, de az ára miatt is érdemes a hazait keresni.

Idén 150 hektáron, mintegy 7500 tonnányi dinnye teremhet Baranyában, amit javarészt belföldi piacon értékesítenek.

Meddig tarthat a hazai dinnyeszezon?

Az idei szezon amennyivel később indult,  sőt, a hűvösebb, felhősebb napok miatt tovább is tarthat az érési folyamat. Így akár még szeptember közepén is fogyaszthatjuk a hazai, mézédes vajszlóit.

Szeptemberig kitarthat az idei dinnyeszezon

– Az első palántákat áprilisban ültettük. Most azokat kezdjük árusítani. De szerencsére lesznek olyan későn érő dinnyéim, amit még szeptemberben is tudok adni – mondta Rabb Tamás. Összességében sem a termésátlagra, sem a minőségre nem lehet panasz – teszi hozzá a termelő.

Átlagosan Magyarországon évente 140 ezer tonna dinnyét fogyasztunk el, ez fejenként 14-15 kilogramm, de ebből a mennyiségből 1-1,5 kilogramm görög és spanyol import áru.

 

Hirdetés