11 miliárdos beruházás: A jövő épül az orvosi karnál

Ünnepélyes keretek között rakták le az orvosi egyetem több mint 10 és fél milliárd forintból épülő új oktatási és kutatási tömbjének alapkövét. Az Általános Orvostudományi Kar így egy több mint 11 ezer négyzetméteres, ötszintes szárnnyal bővül, továbbá egy hatalmas, minden pécsi számára elérhető, nyitott parkot is kialakítanak az új épület mellett.

hirdetés

December 7-én rakták le a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karát hatalmas mértékben bővítő új oktatási és kutatási épülettömbjének alapkövét.
A Modern Városok Program legnagyobb – több mint 10 és fél milliárd forintból megvalósuló – pécsi egyetemfejlesztése a már korábban megkezdett előkészítő- és tereprendezési munkát követően tehát új szakaszba lépett, elkezdődött az építkezés látványos része, melynek végén, várhatóan 2020-ban az orvosi egyetem egy több mint 11 ezer négyzetméteres, ötszintes szárnnyal bővül, ahová négy intézet költözhet majd be.

2020-ban itt már egy korszerű, modern épület fog állni

Az új elméleti tömbben – melynek köszönhetően 40 százalékkal nő a kar oktatási és kutatási területe – összesen 4 nagyelőadót és 34 szemináriumi termet alakítanak ki. Az új épület kapcsolódik majd a meglevő elméleti tömbhöz, a földszinten és az első emeleten az oktatási terek, míg feljebb a kutatólaborok kapnak helyet.

Így fog kinézni az új tömb

Mindemellett a fejlesztés során 254 új parkolóhelyet is kialakítanak az egyetem környékén, továbbá egy hatalmas, minden pécsi számára elérhető, nyitott parkot is létrehoznak majd az orvosi kar épületeinek ölelésében, új növényekkel, új burkolattal és ízléses, modern utcabútorokkal (többek között okospadokkal).

Bódis József tolmácsolta az emberi erőforrások miniszterének köszöntő szavait

Mint ismert, a beruházás a Modern Városok Program 25 milliárd forintos támogatásából valósul meg, melynek célja többek között az, hogy biztosítsák azokat az infrastrukturális feltételeket, melyekkel erősíthetik a Pécsi Tudományegyetem versenyképességét és tovább növelhetik az egyetemen tanuló – jelenleg több ezres – külföldi hallgatói létszámot.

Az ünnepélyes alapkőletételen Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere üzenetét Bódis József oktatásért felelős államtitkár, az egyetem volt rektora olvasta fel.

Az új épület modellje

-Olyan orvosképzést kell kialakítanunk, amely a magyar és európai hagyományainkat megőrizve, azokat alapul véve használja fel és fejleszti tovább a mai kor technikai és tudományos vívmányait. A Pécsi Tudományegyetem egészségügyi- és orvosképzése pontosan ilyen. Az innen kikerülő fiatal szakemberek az itt kapott tudással felvértezve a világ bármely pontján megállják a helyüket. Ez vonzóvá teszi az egyetemet, nem csak a hazai, de a külföldi hallgatók számára is. Az alapkőletétel pedig mérföldkő a hazai orvosképzés történetében. A felépülő új tömb ugyanis még több lehetőséget nyit meg a hallgatók és a kutatók előtt, és olyan világszínvonalú kutatásoknak adhat otthont, amelyek megalapozhatják az orvostudomány jövőjét. Pécsett tehát a megőrzendő hagyományokon alapuló jövő épül – tolmácsolta Kásler Miklós szavait Bódis József.

Miseta Attila: még kompetitívebb orvosképzés indul

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora hangsúlyozta, hogy ugyan a Modern Városok Program keretében Pécsett nem csak az orvosi kar új épülete épül meg, a program során megvalósult egyetemi fejlesztések azonban kiemelten támogatják a város orvosi és egészségtudományi képzését. Felidézte, hogy az új épület álma nem válhatott volna valósággá az orvosi, valamint az egyetem megannyi karának aktív közreműködése, továbbá a város támogatása nélkül.

Páva Zsolt az egyetem és a város együttműködését méltatta

-Bízom abban, hogy az a négy intézetünk, melyek az új épületbe költöznek, meg fogják állni a helyüket, munkájukkal lehetőséget adva így nekünk arra, hogy további fejlesztési forrásokat felhasználva a régi oktatási épületünket bővítve egy még kompetitívebb pécsi orvosképzést indítsunk el – mondta a rektor.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere kiemelte, hogy az új épület fejlesztése az elmúlt évek legfontosabb pécsi beruházásának számít.

Az alapkőletétel pillanata

-Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy Pécs sikereit szolgáljuk azzal, hogy olyan beruházásokat támogatunk, melyek a város jövőbeli sikereinek alapjait nyújtják. Ebben a folyamatban kiemelt szerepet játszik a Pécsi Tudományegyetem. Az egyetem és a város összefogása partnerségre alapul, ez azt jelenti, hogy mindenki egyenrangú és egymást segítjük. Fontos ez, hiszen ez korábban ez nem volt mindig így. Ez a partneri viszony fogja jellemezni a következő éveket is, bizton állíthatom – mondta a polgármester.

Peresztegi Imre, a tervezési és építési munkákért felelős ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója beszédében elmondta, hogy az új, monolit és vasbeton szerkezetű tömb kivitelezési folyamata az ütemterv szerint halad.

-Impozáns, korszerű, többek között megújuló energiával üzemelő épület készül, mely az egyetem infrastruktúráját látványosan fogja bővíteni.

A nem mindennapi alapkő

Érdekesség, hogy az egyetem 3D Központjában, háromdimenziós nyomtatással készült alapkő kialakítása és felnagyított emberi szövetstruktúrára emlékeztető felülete utal a technika és tudomány összefüggéseire, valamint szimbolizálja az egyetem és környezetének szoros, fontos viszonyát.

További fejlesztések

A fejlesztési szerződés opciós tételként mindemellett tartalmazza a jelenlegi orvosi elméleti tömb részleges felújítását is közel 3 milliárd forintból, amennyiben az új épület felhúzása során nem merül fel előre nem látható, váratlan többletköltség. Ráadásul egy másik központi forrásból új klinika is épül, a fogászat kap új, 2 milliárd forintból épülő központot, melyet a Szigeti úttól délre fekvő telken építenek majd fel 2700 négyzetméteren.

Hirdetés