Pécs a kultúrán belül a hazai kóruséneklés fellegvára is, ezt már számos alkalommal bizonyította. Országos hírnévre szert tett karnagyok dolgoztak és dolgoznak még most is a megyeszékhelyen. Egyikük a nemrég hetvenedik életévét betöltött Nagy Ernő is, aki számos nagynevű pécsi együttest dirigált pályája folyamán. A jubiláló tanár-karnagyot koncerttel köszöntik a napokban régi diákjai és énekesei. 

hirdetés
Uránia Mozi

– Honnan a muzikális érdeklődés? Volt a családban zenész?

– Édesapám karnagy-zeneszerzőként dolgozott, így a zenei pálya szinte egyértelmű volt. Hatéves koromban kezdtem hegedülni, ezt később követte a zongora, aztán a klarinét, főiskolás koromban Pécsre kerülvén még dobolni is tanultam!

– Tanárai, mesterei közül kit emelne ki?

– Középiskolában a neves finnugristánál, Domokos Péternél tanultam irodalmat, aki nagy hatással volt rám. Karvezetők közül Párkai Istvánt említeném meg, illetve Pécsen természetesen Tillai Aurélt. A Pécsi Kamarakórusban hosszú évekig énekeltem, 1978-tól 1987-ig.

– Utána jött a Mecsek Kórus?

– Így van, 1987-ben, Tillai Aurél távozása után engem kértek fel, hogy álljak az 1957-ben alapított együttes élére. Egészen 2001-ig irányítottam a kórust, ez egy nagyszerű csapat volt!

Tele oklevelekkel, kitüntetésekkel a ház

Persze nem csak velük dolgoztam. Komlón az akkori Kun Béla Gimnáziumban szerveztem kórust, Szabó Szabolccsal megalapítottuk a Komlói Pedagógus Kamarakórust. A pécsi Széchenyi István Gimnáziumban két énekkart alakítottam és vezettem, majd 1999-ben, már a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának tanáraként megalapítottam és 2009-ig, nyugdíjaztatásomig vezényeltem a komoly sikereket elért Laudate vegyes- és férfikart. Ugyanúgy 1999-ben újraszerveztem az 1929-ben alapított és az ötvenes évek elején erőszakkal feloszlatott Szeráfi Kórust, amit azóta is vezetek.

– Ilyen mennyiségű munka közben mi motivál egy karvezetőt?

– Elsősorban a rengeteg szép mű, amit megszólaltathat egy kórus. A másik, amit megemlítenék, az a közeg. Nagyon fontos, hogy milyen a hangulat a próbákon, milyen a közösség az együttesekben. A legszebb pillanata a karvezetésnek pedig az, amikor visszajelzést kapok. Nem csak a közönség részéről, a kórustagoktól ugyanúgy.

Külföldi utak, hangversenyek jelentik a legszebb emlékeket

– És ha egy ars poeticát kellene megfogalmaznia, mit mondana?

– Törekvés a teljesség felé. Mindig ez vezette a munkámat az évtizedek során. És természetesen a hit, ami ebben a segítségemre van. Egy fiatal pályakezdőnek is azt mondanám, sok-sok törekvéssel, áhítattal, alázattal kell végezni a munkát. Emellett számos lemondással is jár ez a szakma: elsősorban a szabadidőre gondolok, amit például az esti próbák „vesznek el”.

– Sokszor megfogalmazódik a kérdés: mi van azzal a lelkes kórustaggal, aki abszolút nem tud énekelni?

– Volt olyan kórustagom, a hosszú évek alatt nem is egy, akinek abszolút nem volt hallása. De szorgalmasan látogatta a próbákat, szerette csinálni. És idővel szépen ráérzett, alakult a hangja.

Kertészkedés, horgászat, főzés – és persze az unokák!

– Mire emlékszik vissza a legszívesebben?

– A számos megnyert kórusversenyre, a Kun Béla Gimnázium – mai Nagy László Gimnázium – kórusával és a széchenyis fiúkkal, a laudatésokkal. Ezek a kórusok mind helikoni nagydíjas, sokszoros Év Kórusa címet elnyert együttesek voltak. A külföldi utakra, az olasz-, francia-, németországi, erdélyi hangversenyekre. És a rengeteg zenei tanulmányi – sokszor nemzetközi – versenyre, ahol szintén olyan eredményeket értünk el, amikre büszkék lehetünk.

Névjegy
Nagy Ernő 1949. február 6-án született Rákosszentmihályon. 1972-ben diplomázott a Pécsi Tanárképző Főiskolán, 1978-ban az ELTE-n. 1972–1980-ig Komlón, 1980-tól 1999-ig a pécsi Széchenyi István, 1999-től 2009-ig a Nagy Lajos gimnáziumban tanított irodalmat és ének-zenét. Munkáját többek között Németh László-díjjal, Artisjus-díjjal, KÓTA-díjjal, Városháza-emlékéremmel, Miniszteri Dicsérettel díjazták. Szabadidejében szívesen kertészkedik, főz és horgászik. Utóbbit Balatonmárián, ahol nyaralójuk van. Itt már gyakran megfordul két, Budapesten élő unokája is, Örs és Lőrinc.

Nagy Ernőt nagyszabású koncerttel köszöntik február 23-án a pécsi Ferencesek templomában mindazok, akik a hosszú évek során a keze alatt énekeltek.