Kemenesi: nem zárható ki, hogy jön a negyedik hullám

Kemenesi Gábor

Ennek lehetőségéről most kell beszélni a pécsi virológus szerint, ugyanis a negyedik hullám érkezését a jelenlegi folyamatok is nagymértékben meghatározzák. Nem mindegy, hogyan várjuk majd, felkészülten vagy sem.

hirdetés
Uránia Mozi

Kemenesi Gábor a Portfolióban megjelent cikkében a jövőről beszélt a koronavírus árnyékában, egy lehetséges negyedik hullám bekövetkezéséről. Szerinte rosszabb esetben a határainkon belül kell majd harcolnunk.

Nyáron mindenki megnyugszik, aztán jön az ősz…

Ahogy tavaly nyáron is történt, bár a vírus visszaszorult, kevesebb ember fertőződött meg, jelen maradt, majd csendben szétterjedt Európában, berobbant a második hullám, akárcsak egy erdőtűz – fogalmaz Kemenesi.

Szerencsére a vakcinák idén már itt vannak, és minden rendelkezésre álló tudományos adat alapján képesek enyhíteni a járvány súlyos hatásait, lassíthatják a fertőzés terjedését.

Magyarországon eddig több mint 3 millióan kaptak oltást (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Most is nagyon sok múlik a vakcinákon szerinte, de önmagukban nem elegendőek, hiszen ahogy múlik az idő, terjed a járvány, egyre több lesz a variáns, mely növeli az emberek vírusnak való kitettségét.

A terjedést pedig segíteni fogja a hamis biztonságérzet is, amely nyáron ránk telepszik, úgy, mint tavaly. Emellett számításba kell venni a virológus szerint azt is, hogy nem mindenki kéri majd az oltást, ráadásul ahogy elcsendesül a járvány, „a hezitálók közül is többen pártolhatnak el a vakcináktól”.

Így léphetünk az ősz kapujába, a nem teljesen átoltott populációval és a „takaréklángon” fennmaradt terjedési láncolatokkal – mutat rá a tudós.

A felkészülés

A hangsúly az óvatosságon és a felkészülésen van. Fel kell készülni a vírus egyelőre ismeretlen mértékű visszatérésére. Előtte viszont mindent el kell követni, hogy ne terjedhessen a nyár folyamán – foglalta össze a pécsi kutató.

Érdemes megnézni szerinte azoknak az országoknak a példáját (a 444.hu ennek kapcsán Új-Zéland és Ausztrália példáját emeli ki), ahol sikerült megfékezni és visszatartani a járványt. Ezek az országok „hatékony és nagy kapacitással bíró járványügyi háttérrel, transzparens és informatív kommunikációval és jó kórházi erőforrásokkal tudtak győzni”.

Hangsúlyozza: hallgassunk a tudományra, éljünk az oltás lehetőségével, és egyelőre még óvatossággal (távolságtartás, maszkviselés) éljük meg a nyarat.

A maszkot valószínűleg nem mostanában vehetjük le otthonunkon kívül

Jövőkép?

Kemenesi azt mondja, „lássunk túl a határokon, amíg nem győztünk mindenhol, sehol sem győztünk” – valószínűleg a nemzetközi utazási korlátozások, az ezzel járó óvintézkedések még valamivel tovább velünk maradnak.

További problémát jelenthet majd a „kimaradt” betegségek visszatérése (például influenza) is, hiszen a lezárások miatt ezek is visszaszorultak, kimaradt a természetes évi átfertőződés.

A virológus szerint tehát nagyon fontos lesz az óvatosság, a határokon túlnyúló végrehajtói szemléletet és a diagnosztikai, járványügyi, kórházi kapacitások növelése.

Azok az ágazatok, amelyek bajba kerültek, mielőbbi, óvatos és jól átgondolt nyitásra szorulnak, a gazdaság számára kevésbé egyértelmű előnyökkel járó, több ezer fős tömegrendezvényeket mindenképp hanyagolnám

– zárta gondolatait.

A teljes írás ide kattintva olvasható el.