Kenyérünneppel emlékezett Pécs az államalapításra

1083. augusztus 20-án avatták szentté, így ezen a napon emlékezünk meg első királyunkról, az államalapító Szent István királyról.

Ez a dátum kezdetekben csak egyházi ünnep volt, majd 1771-ben Mária Terézia országos ünneppé tette. A 48-as szabadságharc után eltörölték, majd 1891-től Ferenc József ismét visszaállította, és augusztus 20-a munkaszüneti nappá vált. Ezen a napon országszerte tartanak megemlékezéseket, így természetesen Pécsett is felidézték a múltat. A Széchenyi térre hétfőn sok százan látogattak ki az ünnepi programra, ahol kézművesek, kiállítók, árusok várták az érdeklődőket.

Öt órától kezdődött az ünnepi műsor, a Kenyér Ünnep, amit a Csurgó zenekar és a Misina néptáncegyüttes nyitott meg.

Az ünnepségen beszédet mondott Udvardy György pécsi megyéspüspök és Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

– Az augusztus 20-i hagyományoknak egy fontos része lett az, amit hét évvel ezelőtt kezdtünk el itt Pécsen, amikor elindult a Magyarok Kenyere program. Innentől fogva a Kárpát-medence minden területéről érkeznek felajánlott gabona-, búzaküldemények, amiből liszt készül, a lisztből pedig kenyér, amit nagyon sok rászorulónak tudunk eljuttatni nem csak itthon, de a határon túlra is – mondta beszédében Pécs polgármestere.

– Ezzel is kifejezzük azt, hogy mi a közös a nemzetben, közös magyarságban gondolkodunk és ezt a dolgot mi sem szimbolizálja szebben és jobban, mint a Magyarok Kenyere, ami egy közös, nagy adományból összejött kenyérben testesül meg – tette hozzá.

– A gondviselő Isten ajándékából az idei esztendőben is megkaptuk az új kenyeret, sok honfitársunk munkája, szorgalma, erőfeszítése révén. Önmagában ez a tény már áldás – kezdte beszédét az ünnepségen Udvardy György pécsi püspök.

– Az életet szimbolizálja számunkra a kenyér. Valóságosan is ezt jelenti, hiszen ha van kenyér az ember asztalán, akkor van jövője, van reménysége. Ha a kenyér megfogy, akkor bizony a reménység is meggyengül. Ezért szükséges, hogy kérjük az Úristen áldását – tette hozzá.

Az ünnepi műsor keretében megáldották az ünnepi kenyeret, amit felszeltek, majd szétosztottak a látogatók között.

Hirdetés