Miután Pécsen elsőként teljes egészében megújult a vasasi óvoda, most újra büszkék lehetnek rá a helyiek, ugyanis az intézmény nevelői-szakmai munkájával kiérdemelte a Kincses Kultúróvoda címet és a vele együtt járó 1,3 millió forintos támogatást – mindezt Pécs-Vasason jelentette be Hoppál Péter kulturális államtitkár és Novák Katalin család- és ifjúság felelős államtitkár .

A pécsi parlamenti képviselő, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, a családok évében központi helyen a gyermekek szerepelnek, itt Baranyában és Pécsen az óvodák és bölcsődék felújítására az egyik legnagyobb fejlesztési forrást fordították. Csak a megyeszékhelyen 2,5 milliárd TOP-os forrásból újulhatnak meg a rossz állapotban lévő óvodák, közülük a vasasi volt az első, amit teljes egészében felújítottak egy 130 millió forintos beruházás keretében – nyilatkozta.

A gyerkőcök húsvéti énekekkel is készültek

Hozzátette: a tavaly előtt elindított Kincses Kultúróvoda címre az országból 123 óvoda pályázott, közülük 26 nyertest tudtak hirdetni. Az elismerést elnyerő vasasi óvoda pedig igen magas pontszámot ért el gazdag és sokszínű szakmai munkájának köszönhetően, így három évig büszkén viselheti az 1,3 millió forintos támogatással is járó címet – mondta.

Novák Katalin család- és ifjúságért felelős államtitkár szerint amikor az óvoda- és bölcsőde-felújításokba fektetünk egy nagyobb összeget, azt tulajdonképpen a saját jövőnkért tesszük. Az állam az elmúlt években országosan mintegy 110 milliárd forintot áldozott erre a célra. Ennek eredményeképpen folyamatosan újulnak meg az intézmények.

Novák Katalin szerint saját jövőnkbe fektetünk a családi támogatásokkal

Mint mondta, ennek köszönhetően kilencezer férőhellyel lett több az óvodákban és a bölcsődékben. Erre azért is nagy szükség volt, hiszen bevezették hároméves kortól a kötelező óvodába járást. Ez a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára azért is különösen fontos, hogy a felzárkóztatás, a szociális érzékek elsajátítása már egészen kicsi gyermekkorban elkezdődjön, hogy az iskolát ne lemaradással kezdjék meg. A kormányzati szándékoknak köszönhetően az óvodás korú gyermekek kilencvennyolc százaléka jár óvodába Magyarországon, ami igen jó eredménynek mondható.

hirdetés

Hirdetés