Koronavírus: nincs turizmus, a pécsi idegenvezetők is óriási bajban vannak

Vírusjárvány van, turizmus nincs. A turizmust lényegében teljesen kivéreztette a jelenlegi helyzet, akik pedig ezzel nagyon rosszul járnak, azok az idegenvezetők. Tulajdonképpen munka nélkül maradtak, hiszen ugrott a tavaszi-nyári szezon, nekik ez a pár hónap kellett volna ahhoz, hogy meglegyen éves jövedelmük tetemes része. Két pécsi idegenvezetővel, Bartáné Szilágyi Zsuzsannával és Reinerné Udvari Mónikával beszéltünk a finoman szólva is kellemetlen helyzetről.

– Hogyan élték meg a járvány kezdetét a városban? Milyen jelek mutattak arra, hogy gond lesz?

– Előszezon lévén még nem sokat érzékeltünk a dologból, viszont a híreket hallgatva és a külföldi ismerősökkel beszélve már számítottunk valamekkora visszaesésre. Bár a turizmus gyakorlatilag teljes megszűnésével nem kalkuláltunk.

Bartáné Szilágyi Zsuzsanna és Reinerné Udvari Mónika

– Mennyire okoz komoly gondot a járvány?

– A csoportjaink sorra mondják vissza a megkereséseket és tervezett programjaikat. Ez mind a magyar, mind a külföldi vendégekre is igaz. Júniusig minden csoportunk törölve van, de nagy valószínűséggel az egész szezon elúszik. Sok hajós vendéget vártunk volna a dunai folyami hajós turizmus keretében, Pécsre és Baranya-szerte leszervezett programokkal készültünk számukra, de a hajótársaságok is sajnos sztornózták a túrákat.

– Van az idegenvezetőknek alternatívája a jelenlegi helyzetre? Hogyan élnek meg a turizmus hiányában? Mit tehetnek?

– Sok idegenvezető kolléga másodállásként kíséri a csoportokat, bízunk benne, hogy a főállásuk biztos alapokon van és aktívan tudnak tovább dolgozni. Ugyanakkor vagyunk páran, akiknek az idegenvezetés a főállásunk, így bevételünk csak akkor van, ha érkezik csoport. A csoportok elmaradása sajnos nagyon érződik a pénztárcánkon. Családi összefogással és tartalékok felélésével tudjuk ezt a szezont átvészelni.

Se pécsiek, se turisták

– Ha vége lesz a veszélyhelyzetnek, miként lehetne újra felvirágoztatni a város turizmusát és magát az idegenvezetést?

– Nagy segítség lenne a vészhelyzet elmúlása után, ha a régió intenzív médiareklámmal ide vonzaná a turistákat, magyarokat és külföldieket egyaránt, ezzel segítve munkánkat és a turisztikai szolgáltatókat, többek között a múzeumokat, vendéglátóhelyeket, szállásadókat és a régió valamennyi szegmensét. Bízunk benne, hogy az emberek a hosszú bezártság után kikívánkoznak, vágynak a kirándulásokra, csapatépítésre, városnézéssel és idegenvezetéssel színesített családi és baráti túrákra.

– A kormány gazdaságsegítő intézkedései vonatkoznak az idegenvezetőkre is?

– A kimaradt bevételek miatt szükségünk lenne a kormány támogatására. A napokban megjelent rendeletben a kormány meghatározta azoknak a vállalkozásoknak a körét, akik egy időre mentesülnek a járulékfizetési kötelezettség alól. Bár korábban a turisztikai ágazatot többször is hangsúlyozták, a turizmus fontos szereplői, köztük az idegenvezetők is, kimaradtak a kedvezményezettek köréből. Jó lenne ezen változtatni, és akár vissza nem térítendő támogatást is kapni. Nekünk teljesen megszűnt a munkánk, és online formában sem végezhető, mint egyéb más munkák.

Több ezer idegenvezető van bajban

A fenti interjúval egy időben került ki annak a kérdőíves szakmai kutatásnak az eredménye, amelyet a Magyar Idegenvezetők Egyesülete indított a koronavírus-járvány okozta válság kapcsán. A kutatásból kiderült, hogy az országban jelenleg 5 ezer aktívan dolgozó idegenvezető végezné a munkáját, hangsúlyosan feltételes módban (az országban egyébként közel 12 ezer engedéllyel rendelkező idegenvezető van). Az említett 5 ezerből nagyjából 3500-an élnek kizárólagosan idegenvezetésből, ők vannak a legnagyobb bajban. A kutatásból kiderül továbbá, hogy a koronavírus-járvány miatt – ahogy Bartáné Szilágyi Zsuzsanna és Reinerné Udvari Mónika is mondta – már március első napjaiban is érezhető volt munkakiesés, ekkor már mondtak le csoportokat. Jelenleg októberig szólnak ezek a lemondások.

Nincs kit vezetnie az idegenvezetőknek

A legnagyobb probléma az, hogy az idegenvezetők nem alkalmazottak, így a munkavállalókat segítő támogatásokból nem részesülhetnek. Ugyanakkor az idegenvezetők nem is munkáltatók. Míg a szállodák vagy a turisztikai szektor tagjai a fejlesztéseket különböző támogatásokból meg tudták oldani, addig az idegenvezetőknek tulajdonképpen egy féléves szezon alatt kell megkeresniük éves bevételüket.

Hirdetés