Különleges applikáció segíti a Mecsekben futókat és túrázókat!

Netes közösségi futó és gyalogos útvonalakat hoztak létre a Mecsekben, hogy egyre többen ismerhessék meg a szebbnél szebb helyeket az erdőben. Az öt távolság és nehézségi szint között mindenki talál kedvére valót. A mozogni vágyókat egy honlap és az ehhez tartozó applikáció is segíti, hogy merre menjenek, hogy az adott kört teljesíteni tudják.

hirdetés
Uránia Mozi
 Mostantól nem lehet kifogás sem az időjárás, sem az időhiány, ha a Mecsekben rónánk a köröket. Bármikor és bármilyen tempóban teljesíthetők azok a kijelölt útvonalak – instant körök -, amiken egy applikáció is segít végigmenni.

Instant kör? Akár egy instant leves! Bármikor, bárhogy teljesíthető!

Több kijelölt útvonal közül is választhatunk, amit futva vagy gyalogosan is teljesíthetünk
Az instant kör tulajdonképpen azt jelenti, hogy nem kell verseny, sem orvosi igazolás ahhoz, hogy elinduljunk a kijelölt pályán a Mecsekben. Csak regisztrálnunk kell és már neki is vághatunk a kihívásnak!

Hol és hogyan kell elindulni?

A legrövidebb táv 12 kilométer, amit futva 2 óra, míg gyalogosan 4 óra alatt lehet kényelmesen megtenni. A részletes leírások alapján, mindenre felkészítenek
A teljesítés az úgynevezett Onedoor Trail mobil telefonos alkalmazással történik. Az alkalmazás – de ennek honlap felülete is – segít abban, hogy az öt távolság és öt különböző útvonal merre kanyarog a Mecsekben. A program letöltésével pedig neki is lehet vághatunk a Mecseknek, ahol több ellenőrző pontot érintve teljesíthetjük a kihívásokat. Érdekesség, hogy Magyarországon számos ilyen útvonal van, de itt a Mecsekben ez az alkalmazás úgy működik, hogy nem kell QR-kódot keresni a fákon, hanem elég, ha száz méteres körzetben megtaláljuk ezeket az ellenőrző pontokat.

Mik a távok?

Úgy kanyarognak az útvonalak, hogy a Mecsek legszebb részeit is érintik
A kiindulópont a Tettye, ahonnan a különböző útvonalakon elindulhatunk: a legkisebb kör a Tubesre megy fel (12 km), a Misinát is lehet érinteni (25 km), elmehetünk a Jakab-hegyig (50 km) és a Zengőre is (100 km), ami pedig az egész Mecseket bejárja az a 160 kilométeres kör. A hosszabb távokat persze úgy állították össze, hogy a túra több napig is eltarthat, így számításba vették azt is, hogy a kihívást teljesítő meg is szállna valahol. Így például érinti az instant kör Óbányát, de még Sikondát is.

Mindent leírnak!

A Onedoor Trail oldalán részletesen jelölik a közösségi útvonalak hosszát, látnivalókat és még azt is, hogy hol tudsz inni vagy épp egy kisboltba beugrani csokiért. Sőt, ha épp társat keresel a teljesítéshez, akkor a honlapon azt is látni, hogy kik fognak hamarosan indulni. Így akár még barátokra is lelhetsz! Szóval szinte mindenre felkészítenek, így neked nincs is más dolgod, mint menni és élvezni a Mecsek szépségeit.

Vannak szabályok?

Igen, de ezen pofonegyszerűek. Ehhez tartozik az például, hogy a távokat gyalogosan vagy futva kell teljesíteni. Motorral, biciklivel nem lehet. 18 év alatti személy csak nagykorú felügyelete mellett indulhat, de lehet csapatban és egyénileg is teljesíteni a távokat. Szintidő nincs, ha végigérsz az útvonalon sikeres a teljesítés.
Pár napja a világ egyik legszívósabb ultrafutója, Lubics Szilvia is a Mecsekben rótta az instant köröket Nedjalkov Balázzsal. Ők ketten olyan sorozatterhelést végeztek, ami a következő versenyükre is jó felkészítés. Lubics Szilvia a Góbi-sivatagba készül, ami egy 400 kilométeres verseny, míg a pécsi Nedjalkov Balázs a TransAlpinra, ami 273 kilométeres táv és összesen 16 ezer méternyi szintemelkedést kell legyűrni.

Hirdetés