Kutyások! Hiánypótló kiadványt mutattak be Pécsett

A kiadvány az állatmenhelyeken és az interneten is elérhető

Új, ingyenes kiadvánnyal segítik a kutyák örökbefogadását, amihez az állatmenhelyeken és gyepmesteri telepeken lehet hozzájutni. A felelős örökbefogadást és állattartást támogató kötet emellett bárki számára elérhető az interneten is, a Szabad a gazdi kampány oldaláról letölthető. A kiadványt a pécsi Misina Természet- és Állatvédő Egyesület menhelyén mutatta be Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

hirdetés

A felelős állattartást népszerűsítő Szabad a gazdi program az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szemléletformáló kampánya. Célja, hogy arra ösztönözze a leendő gazdikat, vásárlás helyett az örökbefogadással és ivartalanítással gondoskodjanak kedvencükről.

Most újabb kötetet adtak ki, amit a Pécs-Somogyon található Misina Természet- és Állatvédő Egyesület telephelyén és menhelyén mutattak be.

Az örökbefogadást segíti a kiadvány

Farkas Tamás, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület igazgatója elmondta: egy örökbefogadás után lehetnek olyan pillanatok, amikor a kutyáknál előjönnek a régi berögzülések. A kiadvány azért is hiánypótló, mert segít abban, hogy ezeket hogyan kezeljük, illetve számos olyan kérdésre ad választ, ami nagyban támogatja az örökbefogadást – hangsúlyozta Farkas Tamás.

A Fogadj örökbe! című kötet hasznos gyakorlati tanácsokat nyújt már a kezdeti lépésekről, részletesen leírja például azt is, hogy milyen szempontok mérlegelésével érdemes négylábú társat választani. De az útmutatóban szó esik többek között a kutya örökbefogadásának jogi feltételeiről, a tartási költségekről, de gyakorlati tanácsokat is nyújt az összeszokás megkönnyítésére. A kormány ezek mellett több intézkedéssel is támogatta és támogatja az állatvédelmet – mondta Zsigó Róbert, a élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Hoppál Péter (balra) országgyűlési képviselő és Zsigó Róbert (jobbra) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár

– Öt éve több olyan intézkedés is született, ami az állatvédelmet szolgálja. 2013-ban elindult az ebek kötelező chippezése és létrehoztunk egy olyan eb-adatbázist, ami a jelölést, nyilvántartást segíti. Ennek hatására az állatmenhelyekre bevitt kutyák száma csökkent és 80 százalékra emelkedett azon kutyák száma, amiket örökbe fogadtak – mondta Zsigó Róbert.

A kiadvány az állatmenhelyeken és az interneten is elérhető

A kötet ingyenesen is letölthető a Nébih Szabad a gazdi programjának weboldaláról. Emellett az állatmenhelyek és gyepmesteri telepek nyomtatott formában is igényelhetik a hivataltól.

Hirdetés