Lilába öltözik a tv-torony a koraszülöttek világnapján

Lila lesz a torony az epilepsziában szenvedők világnapján

Hazánkban átlagban minden tizedik gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. Erre a sokakat érintő témára, és a koraszülöttek és családjaik támogatására hívja fel a figyelmet a koraszülöttek nemzetközi napja, november 17-e. Ebből az alkalomból a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika november 18-án, hétfőn várja a koraszülött babákat és szüleiket egy családi rendezvényre, melyen szakmai előadások és játékos programok egyaránt lesznek.

A PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszékén évente mintegy 500 koraszülöttet, beteg újszülöttet ápolnak. Ezen belül az 1500 g alatti születési súllyal születettek száma száz körüli, közülük minden negyedik baba 1000 g alatti születési súllyal jön a világra. A műszakilag jól felszerelt tanszéken minőségi orvosi és ápolási munka zajlik, amit az a tény is igazol, hogy a tavalyi évben az 1500 g alatti koraszülöttek halálozását 5 százalék alatt sikerült tartani. 

hirdetés

A koraszülöttek világnapja alkalmából a Pécsi Tudományegyetem ötödik alkalommal ünnepel a koraszülöttekkel és a szülőkkel együtt. A világnapot különféle szülői szervezetek deklarálták, hogy felhívják a figyelmet az idő előtt született csecsemőket fenyegető veszélyekre, és arra, hogy mennyire fontos a koraszülöttek egészségügyi ellátása. A világnap közös jelképeként, az események kampányszíneként a lilát választották, amely a reményt, az érzékenységet, az együttérzést, a hitet és a bátorságot szimbolizálja. A PTE Neonatológiai Tanszéke, valamint a rendezvény helyszíne, a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika idén is lila színben fog pompázni. Sőt, a világnapra való tekintettel lilába öltözik majd Pécs egyik szimbóluma, a tv-torony is.

A koraszülöttek világnapja alkalmából november 18-án 10 órától várják a volt és jelenlegi koraszülött babákat és szüleiket a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Aulájában (Pécs, Édesanyák útja 17.).

A tervezett program

Megnyitó – dr. Koppán Miklós klinikaigazgató, dr. Funke Simone tanszékvezető

A Koraszülött Mentor Program bemutatása: dr. Nagy Éva – Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány

Ringató foglalkozás Virággal, Angélával, Olivérrel

Mondókázás, tánc, mulatozás Müller Anita pedagógussal

Fényképalbum készítése

Rajzsarok, kézműves foglalkozások

Koraszülött mentőautó bemutatása, megtekintése

hirdetés

Hirdetés