Lőszeres ládákból építenek zenekoffert a pécsiek

Több ezer kilométert is megtett és egykoron szebb napokat is megélt bőröndökből épít „zeneládákat” egy pécsi testvérpár. A kreatívkodás tinikorban „hobbihifizéssel” indult, ma pedig ott tart, hogy még a lőszeres ládák is zenedobozokká válnak a fiúk kezei alatt. 

hirdetés
Uránia Mozi

Hogyha egy lakatlan szigetre utaznál, mit vinnél magaddal? Két pécsi fiatalnak az a válasza, hogy zenét! Hiszen olyan hangrendszert építenek régi, padláson porosodó kofferekbe, amivel több órán keresztül tomboló bulit tudnának szolgáltatni azon a szigeten.

A legkönnyebb darab 3,5 kilós, ami egy régi lőszeres láda, az eddigi legnehezebb pedig majdnem 10 kg (Fotó: Fiszter Ferenc)

Hobbiból zenekoffereznek

– Környezetmérnökként diplomáztam, öcsém ipari termék-, és formatervező mérnökként végzett. Mindketten vonzódunk a minőségi zenehallgatáshoz amellett, hogy szeretünk régi autókat, motorokat bütykölni – meséli Varga Attila, aki öccsével Danival készíti az egyedi kinézetű hangrendszereket.

Jó alap volt a hifizés!

A srácok családjában mindig is szólt otthon egy-egy korabeli Videoton vagy Orion hangfalpár, esetleg szalagos magnó. Pár évvel ezelőtt viszont a kezük közé került egy régi koffer is és 3-4 nap alatt összedobtak belőle valamit, ami szólt is. Nem is akárhogy.

– Tapasztalat híján nem igazán tudtuk, milyen is lesz az összhatás, de amikor elkészült, messze felülmúlta az elképzeléseinket. Végül az após-jelölt kapta meg ajándékba, aki azóta is előszeretettel használja a koffert – mondja Attila.

Lőszeres dobozból zenekoffer

A pécsi testvérpárnak már olyan megrendelője is volt, aki beállított egy lőszeres ládával, hogy abból szeretne kérni egy saját zenekoffert.

– A zenekofferek között nincs két egyforma és ami a legszebb, hogy mindegyiknek megvan a saját története – mondja Varga Dani.

A lomtalanítás a legjobb lelőhely

A legérdekesebb kofferek a padlásokról kerülnek elő, de kukák mellől is hoztak már el egy-egy csinosabb darabot a srácok.

– Az első mindig az, hogy megnézzük, milyen állapotban vannak ezek a kofferek, mivel az elkészült terméknek nemcsak jól kell szólnia, hanem jól is kell kinéznie – teszi hozzá Dani.

Igazi partiállat ez a koffer

A legutóbbi beépítésnél egy sérült Videoton DC2050E hangfalpárt tettek kofferbe

Mindegyik beépítés egy független, aktív rendszer, ami tartalmazza az akkumulátort, az erősítőt és minden más elektronikát. A legtöbb kofferre bluetooth-tal is lehet kapcsolódni, de a készítők az analóg jelátvitelben hisznek a legjobban. Nagy teljesítményű akkumulátorok egy töltéssel 35-40 órát is üzemelnek. A hangerő a felhasznált hangszórók teljesítményétől és a helyesen megválasztott koffertől is függ.

– Többször volt már alkalom, hogy szabadtéren és beltérben is hangosítottunk kofferekkel esti bulikat, tehát elég nagy hangerővel képesek beszólni nagy tereket is – mondja Attila.

Cobblers lett a márkanév

A nem éppen szokványos kinézetű, egyedi felépítésű koffereknek már nevet is adtak a srácok. A cobbler angolul azt jelenti: „varga”, ami a srácok vezetékneve.

És hogy mi az üzenet?

A Cobblers kofferek lényege, hogy zenét bárhol és bármikor lehet hallgatni. Grillezéshez, tóparti fetrengéshez, nyaraláshoz, frizbizéshez, autószereléshez, tulajdonképpen mindenhol akad egy koffernyi hely. Aztán csak egy telefonra, vagy más lejátszóegységre van szükség. A régi megunt kofferek, vagy a sérült hangfalak így nem a kukában végzik, hanem kapnak egy új esélyt arra, hogy ismét szerethető, hasznos kiegészítő készüljön belőlük.