Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tagállamai 1987-ben döntöttek a május 31-én tartott dohányzásmentes világnap létrehozásáról, melyen arra hívják fel a figyelmet különböző szervezeteken keresztül, milyen problémákat okozhat ez a káros szenvedély magunk és környezetünk egészségére nézve. Lapunknak küldött közleményében így tesz a pécsi Egészséges Városért Alapítvány is. 

hirdetés
Uránia Mozi

Mint írták, a dohánytermékek évente több mint 8 millió ember halálát okozzák globálisan, emellett számos módon károsítják környezetünket is, melynek további negatív hatásai vannak az emberi egészségre.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019-es adatai szerint a férfiak 27,3 százaléka, míg a nők 22 százaléka naponta dohányzik.

Hazánkban az összesítés alapján minden évben 28-30 ezer ember hal meg a dohányzással összefüggő betegségben.

A 2022-es világnap célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a teljes dohányéletciklus környezeti hatásaira – a termesztéstől, a gyártástól és az elosztástól kezdve az általa termelt mérgező hulladékig.

Íme, néhány érdekes tény, melyet az Egészséges Városért Alapítvány közölt:

  • „600 millió fát vágtak ki a dohánytermesztés miatt, 84 millió tonna szén-dioxid került a levegőbe, amely hozzájárul a globális felmelegedéshez, és 22 milliárd tonna vizet használtak fel a dohánytermékek gyártásához.
  • Világszerte évente mintegy 3,5 millió hektárnyi területet pusztítanak el, hogy dohányt termesszenek. A dohánytermesztés emellett évente 200 ezer hektár erdőirtásért és talajdegradációért is felelős.
  • A dohánytermesztés kimeríti a Föld víz-, fosszilistüzelőanyag- és fémkészleteit.
  • A dohányellátási lánc és az értékesítés globalizációja azt jelenti, hogy a dohányipar nagymértékben támaszkodik a magas erőforrásigényű szállítási módokra.
  • Évente 4,5 billió cigarettacsikket nem ártalmatlanítanak megfelelően szerte a világon, több mint 725 ezer tonna mérgező hulladékot jelentenek, és vegyi anyagok ezreit bocsátják ki a levegőbe, a vízbe és a talajba.
  • A fogyasztók egyre környezettudatosabbá válnak, és fenntarthatóbb termékeket választanak. A dohányipari vállalatok többek között a környezeti fenntarthatóságot társadalmi felelősségvállalási stratégiáik szerves pillérévé tették, valamint számos gyakorlatot alkalmaznak, hogy zöldre mossák tevékenységüket. Ezek közé tartoznak a tengerpart-tisztítási akciók és az új termékek környezetbarátként történő hirdetése, hogy eltereljék a közvélemény figyelmét saját környezetkárosító tevékenységeikről.
  • A dohányzásmentes világnap 2022-es kampányának célja – a kormányok és a döntéshozók segítségével – elérni, hogy a gyártók felelősek legyenek a dohányhulladékkal kapcsolatos termékek kezelésének környezeti és gazdasági költségeiért.”

A WHO tavaly több mint 100 érvet hozott fel amellett, miért is érdemes letenni a cigarettát, ezt ebben a cikkben publikáltuk: 

103 érv, amiért tényleg érdemes leszokni a dohányzásról