Már rizikós beadatni az oltást, itt az influenzajárvány!

Bár már elkezdődött az influenzajárvány, saját felelősségre még kérhető ellene védőoltás. A háziorvosok viszont azt tanácsolják, hogy ilyen esetben – míg ki nem alakul a védettség – két hétig tanácsos a közösséget elkerülni.

A betegek többsége fiatal felnőtt, gyerek és 60 év feletti

Magas láz, végtagfájdalom, fejfájás, és az ezek után jelentkező légúti tünetek – a legtöbben ilyen panaszokkal fordulnak orvoshoz. A háziorvosok azt mondják, ebben az esetben sok folyadék bevitele és a pihenés is sokat használ. Ha az influenzát nem kezelik megfelelően, nagyon legyengülhet a szervezetet.

A tea a legjobb választás ilyenkor, a szénsavas üdítőket kerülni kell!

– Nem elhanyagolható a szervezet ellenálló-képessége, egy jó állapotban lévő, fitt szervezet maximum tíz nap alatt megbirkózik a kórsággal – mondta Princz János pécsi háziorvos.

Ha nem múlik el, és nem is kezelik, akkor tüdő- és agyhártyagyulladás, szívelégtelenség is kialakulhat. Szövődménye lehet a középfülgyulladás, de a vesére is rámehet. Ezért a legtöbb orvos a védőoltást ajánlja – de már kicsit késő van beadatni.

Idén kicsit kevesebben kérték az oltást – mondta Princz János, ami azért sem jó, mert több lehet a beteg

– Most, hogy elkezdődött a járvány, kicsit rizikósabb védőoltást kérni. De ha a páciens teljesen egészséges, akkor kérhető, ugyanakkor azt tanácsoljuk, hogy két hétig – míg a védettség ki nem alakul – tanácsos a közösséget elkerülni – tette hozzá Princz János.

Még kérhető védőoltás, de utána – a védettség kialakulásáig – kerülni kell a közösséget!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint egy hete országosan 19 300 ember fordult orvoshoz. Ez 76 százalékkal több, mint két héttel korábban. Az ország sok kórházában már látogatási tilalmat is elrendeltek, Pécsett ilyen korlátozást még nem léptettek életbe.

A szomszédban már heten haltak meg az influenza miatt

Horvátországban december óta csaknem kilencezer influenzás beteget regisztráltak, és már hét halálos áldozata van a járványnak – közölte Vladimir Drazenovic, a Nemzeti Influenza Referencia Központ vezetője pénteken a horvát közszolgálati televízióban (HRT). Kiemelte ugyanakkor, hogy a megbetegedések száma valószínűleg négyszerese a regisztráltnak. Ebben az évben a megbetegedések többségéért az influenza A vírus a felelős, amely 30 százalékkal veszélyesebb a tavalyi vírustípusnál.

Hirdetés