A héten újra támad Pécsen a sivatagi por!

Ne mosson kocsit! – figyelmeztetett az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán. Még mindig érkezhet az esővel nagy mennyiségű szaharai por! És hogy ez hogyan néz ki? Mutatjuk!

hirdetés

Az animáción kékes árnyalatú a tengeri só, zöldes a szárazföldi szerves anyag, pirosas pedig a sivatagi homokot tartalmazó légtömeg.

Az elmúlt napokban sokan bosszankodhattak – kivéve az autómosókat – hogy autójuk irtózatosan koszos lett az esőtől. És ez nem véletlen: sivatagi porral érkezett a ciklon hazánk térségébe.

Erre pedig még az OMSZ, azaz az Országos Meteorológiai Szolgálat is felhívta a figyelmet Facebook-oldalán.

Kocsit mosna? (Tető)ablakot pucolna? Szerdáig ne tegye! Addig ugyanis nagyon nagy mennyiségű szaharai port tartalmaz majd a légkör, és mivel kisebb csapadék is több helyen előfordulhat a következő 2 napban, hamar kárba veszhet a tisztításba fektetett pénz/munka.

Az OMSZ felhívja a figyelmet, hogy: vasárnap este érkezett a poros-homokos légtömeg első hulláma, és amint az az aeroszol-előrejelzési animáción is látszik, a keddi nap végéig felettünk is marad. Sőt, a homok koncentrációja kissé továbbnőhet. Kedden a nap végén egy hidegfront érkezik, amely szerdára okoz légtömegváltást, és ennélfogva a levegő „tisztulását” eredményezi.