Még több vadonatúj kukásautó érkezett Pécsre

A tervek szerint a nyár folyamán munkába áll Pécsen az a 30 új, helyi gyártmányú új kukásautó, melyeknek köszönhetően még több pécsi háztartásnál válik elérhetőbbé és könnyebbé a szelektív hulladékgyűjtés. A folyamat már áprilisban megindult az első 10 új jármű üzembeállásával, július elsején pedig megérkezett a második szállítmány is!

Újabb 10 vadonatúj szemetesautó érkezett meg Pécsre július első napján, ami azt jelenti, hogy az idén áprilisban munkába állt első 10 ilyen járművel együtt már 20 új kukásautó járja a város utcáit. Az önkormányzat által vásárolt 30 új autóból tehát már csak az utolsó ütemben érkező 10 darab van vissza, melyek a tervek szerint még a nyár folyamán begurulnak Pécsre.

A legújabb autók is munkába álltak már

Mint arról korábban beszámoltunk, Pécs az autókat egy másfél milliárdos pályázati forrásnak köszönhetően szerezhette be, az összesen 30 új szemeteskocsival a Biokom célja pedig az, hogy azokkal ki tudják váltani a régebbi, kiszolgált, kevésbé korszerű kukásautókat. Ezeknek az új autóknak hatalmas előnye, hogy a mecsekoldali szűk dűlőkben is könnyen meg tudnak fordulni, gördülékenyebben tudnak velük a kisebb terekben is dolgozni. Az új kocsiknak köszönhetően jóval több – több mint 20 ezer – pécsi háztartásnál tudják elvégezni a szelektív hulladékgyűjtést is (mindössze néhány rendkívül nehezen megközelíthető szőlőhegyi útnál marad csak a gyűjtőszigetes megoldás).

Páva Zsolt, Seres László és Kiss Tibor mutatta be a megújuló pécsi hulladékszállítási programot

A második ütemben érkezett 10 új szemetesautót hétfőn a Biokom pécsi telephelyén adták át Páva Zsolt polgármester jelenlétében. A városvezető a helyszínen elmondta, hogy a pécsi hulladékszállítás fejlődésével a város óriási lépést tett a hatékonyabb működés és a még környezettudatosabb jövő felé.

Pécsi cég készítette a kocsik felépítményét

– Az a több éve elindított pécsi program, melynek célja, hogy a városban teljeskörűen gyűjtsük a szelektív hulladékot, egy újabb lépéssel haladt előre. A pécsi polgárok a megújuló hulladékszállításnak köszönhetően azt fogják tapasztalni, hogy ezek az autók több, eddig nehezen vagy épp sehogy sem megközelíthető helyre is képesek eljutni, emellett pedig nagyon alacsony a zaj- és a károsanyag-kibocsátásuk is, tehát jóval komfortosabb, környezetbarátabb a működésük a korábbi autóknál. A legfontosabb azonban az, hogy ezek a járművek Pécshez kötődnek, hiszen műszaki felépítményüket egy pécsi cég, a világcégekkel együttműködő Seres Kft. készítette – mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy a városi szelektív hulladékgyűjtés fejlődése beleillik az Európa Zöld Fővárosa cím elnyerése érdekében tett erőfeszítéseik körébe, a város következő, idén ősszel beadott pályázatának fontos építőeleme lesz.

Nemsokára érkezik az utolsó 11 autó is

Seres László, a Seres Kft. ügyvezetője elmondta, hogy augusztus folyamán a következő, 11 autót számláló kontingens is megérkezik a városba. Hangsúlyozta, hogy ezt követően még két kisebb háztartási és szelektív hulladékgyűjtő terepjáró is munkába fog állni az új kukásautók számára is megközelíthetetlen helyeken.

A Biokom sofőrjei is várták az új kocsikat

Kiss Tibor, a Biokom ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a városüzemeltetési cég munkásai már nagyon várták az új, sokkal könnyebben vezethető, automata váltós, légkondicionált autók megérkezését, hiszen azok a járművek, melyekkel eddig dolgoztak, nagyon régiek és korszerűtlenek voltak.